Přerovští radní schválili zadávací podmínky k zakázce na nákup dvou hasičských aut pro dobrovolné hasiče z místních částí. Částka vyčleněná pro tuto investici je 2 miliony 700 tisíc korun, velkou část pokryje dotace. 

„Počítáme s nákupem jednoho nákladního auta pro Čekyni a druhého pro Dluhonice. Na oba nákupy nám už Olomoucký kraj přispěl dohromady částkou 200 tisíc korun, Ministerstvo vnitra přikleplo každému vozu 450 tisíc,“ řekla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Celkem pět dodavatelů bylo odsouhlaseno a vyzváno k předložení konkrétní nabídky. Každý dodavatel musí splnit kritéria kladená na moderní hasičské vozy. V poptávce je například přesně definována podoba kabiny čekyňského vozu. „Musí být vybavena nejméně osmi sedadly ve třech řadách, první a třetí má být orientována po směru jízdy, druhá proti. Pod sedadly musí být prostor pro uložení drobného požárního příslušenství v přepravkách, nad sedadly LED osvětlení,“ uvedla Ivana Pinkasová, vedoucí odboru zakázek města. Protože je nezbytné zohlednit požadavky obou sborů, jsou technické podmínky obsáhlé a každá zakázka je vedena samostatně. Kromě jiného bude dodavatel muset zajistit i nápisy na kabině vozu.

Na obnovu hasičské techniky čekaly oba sbory jako na smilování. „Faktem je, že některé vozy jsou už opravdu vysloužilé kousky.  V Dluhonicích mají ještě Tatru 805 vyrobenou v roce 1956 a je čím dál složitější ji udržovat v provozuschopném stavu. V Čekyni využívají Avii z roku 1988, která už není v dobrém technickém stavu. Druhé auto mají Čekyňští z roku 1966 – je sice krásně udržované, ale na první pohled je zřejmé, že jde o veterána,“ konstatoval Tomáš Staněk, který na přerovském magistrátě vede krizové řízení. Omlazování vozového parku probíhá postupně u všech dobrovolnických sborů ve městě i v okrese. „Nejnovější auto mají přerovští dobrovolní hasiči, jedná se o Iveco Daily z roku 2013. Druhým nejmladším je čtrnáct let stará cisterna Renault Midlum,“ vzpomněl přerovský primátor Petr Měřínský.

Na území Přerova a místních částí působí celkem osm dobrovolných hasičských jednotek, a to v Kozlovicích, Penčicích, Dluhonicích, Újezdci, Čekyni, Vinarech, Henčlově a samozřejmě jedna přímo v Přerově. Na nové vybavení, údržbu vozového parku či školení jde každé jednotce z městského rozpočtu každoročně zhruba 67 tisíc.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..