Od víkendu 22. – 23. 5. 2021 bude opět pro veřejnost zpřístupněn skleník v parku Michalov, a to za zpřísněných hygienických podmínek (vstup pouze s rouškou, max. 3 osoby). Provozní doba zůstane zachována:

  • květen: St 10:00–16:00, So–Ne 10:00–16:00,
  • od června: Po–Ne 9:00–16:00.

Z historie

První skleník byl v Michalově vybudován v roce 1924. Dominantou skleníkového komplexu se stal od roku 1928 palmovník postavený k 10. výročí vzniku samostatného Československa. Během let byly skleníky přestavěny zejména k produkčním účelům.

Zchátralý palmovník byl v roce 1988 odstraněn. Následovaly další demolice, poslední pak v roce 2009. V témže roce se jako jedna z posledních etap plnění Programu regenerace a rozvoje městského parku Michalov uskutečnila obnova dvou vybraných objektů. Statutární město Přerov vybudovalo nový skleníkový komplex s přispěním Regionálního operačního programu Střední Morava. Komplex je rozdělen na tři části – sbírkovou expozici pro veřejnost, přípravnu a pěstební skleník pro potřeby správce parku.

Ve sbírkové expozici je vysázeno více než 70 druhů subtropických rostlin ve zvýšených záhonech lemovaných zídkami z bílého vápence. V těchto zvýšených záhonech je použit minerální substrát Zeostrat (směs vodnatých křemičitanů-minerál zeolit a sopečné tufu). Pěstování rostlin v tomto substrátu zajišťuje pro rostliny trvale dostatečný podíl vzduchu v oblasti kořenové sféry. Tato, zdánlivě bezvýznamná vlastnost substrátu nám umožňuje rostliny pěstovat ve stejném substrátu, bez nutnosti výměny či doplňování po mnoho let – substrát nemineralizuje a neslehává se. Dominantní rostlinou expozice je olivovník. Čtyři menší oddělení přibližují současnou variabilitu biotopů v oblasti Středomoří. Barevná kombinace použitých materiálů, jakož i volba rostlin, navazuje atmosféru přímořského prostředí. Pro odpočinek v tomto příjemném prostředí slouží lavice, které jsou součástí skleníku.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..