V únoru letošního roku odstoupil z funkce zastupitel za SPD Vladimír Pospíšil, jehož místo nyní obsadila Irena Hanzlová. Koronavirové nákaze před pár dny bohužel podlehl zastupitel Josef Nekl, na jehož práci naváže dlouholetý člen KSČM, pan Zdeněk Žamboch. Poprvé v novodobé historii přerovského zastupitelstva tak skládali slib hned dva noví členové v jeden den.

Čerstvý sedmdesátník Zdeněk Žamboch je přerovským rodákem, ve městě vystudoval ekonomickou školu, pak se ale jeho život ubíral jiným směrem – v Praze absolvoval základní a praporčickou službu SNB a od sedmdesátých let minulého století pracoval u tehdejší Veřejné bezpečnosti.  Při zaměstnání dálkově studoval na Karlově univerzitě, kde získal titul JUDr. Pracoval jako náčelník u VB v Kojetíně, na inspekci Ministerstva vnitra, po revoluci byl zástupcem ředitele Okresního ředitelství Policie ČR v Uherském Hradišti. V roce 1993 odešel s hodností podplukovníka do civilu, stal se komerčním podnikovým právníkem a věnoval se transformaci zemědělských podniků – konkrétně vykonával funkci likvidátora a insolvenčního správce. „V té době jsem sbíral i politické zkušenosti – žil jsem v Uherském Hradišti a byl zvolen krajským zastupitelem. Do Přerova jsem se vrátil v roce 2014, a také ve svém rodném městě jsem se angažoval, takže od roku 2018 jsem členem finančního výboru zastupitelstva,“ řekl Zdeněk Žamboch.

S jeho zesnulým kolegou Josefem Neklem byli prý kamarádi, Zdeněk Žamboch si cenil hlavně jeho lidského přístupu k řešení problémů i širokého rozhledu. „Byli jsme přátelé, mezi naše společné záliby patřil sport, hlavně tenis a stolní tenis. Budu se snažit pokračovat v jeho zastupitelské práci, rád bych se vzhledem ke svým profesním zkušenostem věnoval prevenci kriminality. A budu sledovat i rozvíjení sportovních aktivit mládeže,“ plánuje si zastupitel Žamboch.

Šestašedesátiletá Irena Hanzlová není pro přerovskou politickou scénu žádným nováčkem, v zastupitelstvu už v minulosti seděla za KSČM, funkci vykonávala dvě volební období – od roku 1998 do roku 2006. Aktivní je i dnes v poradních orgánech rady města, které jsou jí díky profesnímu zaměření blízké, pracuje v Komisi pro sociální věci a zdravotnictví a také v Komisi pro občanské záležitosti. „Jsem zdravotní sestra a celý život se pohybuji v tomto oboru, působila jsem v Okresním ústavu sociálních služeb, byla vrchní sestrou na přerovském letišti, pracovala i na železniční poliklinice,“ řekla Irena Hanzlová. Od roku 2015 je v důchodě, ale ani v penzi se své práce nevzdala a působí jako zdravotní sestra v domácí péči. Celoživotně se také jako vedoucí ozdravných pobytů na táborové základně věnuje dětem a mladým lidem. „I v zastupitelstvu bych se chtěla zabývat především zdravotními a sociálními tématy, věnovat více péče seniorům a jejich potřebám, ale i zájmům nejmladších Přerovanů. Zajímám se celkově o život ve městě a žádné téma mi nebude cizí,“ konstatuje Irena Hanzlová.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..