Je to už podruhé, co koronavirová opatření zasáhla do oslav státních svátků. Na jaře bylo nutné zrušit ceremoniál oslavy konce druhé světové války, tentokrát si nebudeme moci hromadně připomenout vznik Československa, který připadá na 28. října. Zástupci města, spolky, organizace i jednotlivci si tak místo veřejné akce budou svátek připomínat symbolicky – položením květin u pamětní desky TGM.

Letos to bude poprvé v novodobé historii Přerova, kdy se Den vzniku samostatného Československého státu musí obejít bez dechové hudby, proslovů, vzpomínek a bez státní hymny. „Za stávajících podmínek ale nemůžeme plánovanou pietu pořádat. Proto vyzýváme Přerovany, aby památku toho dne uctili individuálně, stejně tak to letos uděláme i my,“ řekl za radní primátor města Petr Měřínský. Připomněl také, že v květnu museli zástupci města vzpomenout na konec druhé světové války pouze minutou ticha a položením květin. Nejinak tomu bylo i při červnové vzpomínce na masakr na Švédských šancích.

Zrušen je tak veškerý další program, který měl Přerovanům zpříjemnit říjnový státní svátek. V loutkovém divadle Sokola Přerova neproběhne scénické čtení, doprovodný program Kina Hvězda je rovněž zrušen. Na 25. října byl naplánovaný koncert Moravské filharmonie k výročí republiky, pořadatelé pro něj teď hledají náhradní termín – pokud možno ihned v listopadu nebo prosinci.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..