Kapacita původní kompostárny z roku 2015 už Přerovu nestačila a její rozšíření bylo nevyhnutelné. V září loňského roku byla proto v Žeravicích zahájena stavba nové části. Technické služby získaly dotaci ve výši 3 miliony 250 tisíc korun a celková realizace vyšla na 13 milionů 200 tisíc korun.

„Nová část kompostárny obsahuje tři zastřešené boxy na dozrávání kompostu se skrápěním vodou a spodním provzdušňováním, dále plochu pro ukládání navezeného bio a dřevního odpadu – a pak veškeré vodní i odpadové hospodářství,“ nastínil jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Obyvatelé Přerova si na třídění biologického odpadu zvykli. Už pět let stojí na sídlištích velké hnědé popelnice, majitelé rodinných domů si mohou ke své nemovitosti pořídit nádobu o objemu 240 litrů. Podle údajů technických služeb připadne na každého občana Přerova ročně 50 kilogramů biologicky rozložitelného odpadu. K tomu se do kompostárny sváží veškerá tráva, posečená na městských travnatých plochách. Toto množství bylo pro původní kompostárnu příliš – nová kompostárna pojme dvojnásobek odpadu. „Původní kapacita byla 2 a půl tisíce tun bioodpadu ročně, teď můžeme zpracovávat 5 tisíc tun ročně – a nabízí se i možnost dalšího rozšíření, bude-li třeba,“ řekl provozně-technický náměstek Tomáš Lolek.

Další velkou investicí technických služeb v letošním roce je pořízení drtiče na dřevní odpad a bioodpad. Ten umožňuje podrcení vstupního materiálu pro výrobu kompostu, čímž se zvyšuje kvalita přípravy a produkce kompostu.

Hotový kompost se poté využívá ke hnojení travnatých ploch ve městě. Přerovští zahrádkáři si navíc pouze za manipulační poplatek 150 korun mohou odvézt ze Žeravic 300 kilogramů výživného hnojiva.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..