V těchto dnech začínají stavebníci na nábřeží Rudolfa Lukaštíka s renovací popraskané zídky. Nová zídka nabídne kolemjdoucím i místa k odpočinku – v plánu jsou lavičky s výhledem na Tyršův most i na přerovský zámek. 

Stávající zídka, která tvoří oporu terénu nad chodníkem, je v havarijním stavu. Beton je popraskaný, nakloněný směrem k chodníku a mohl by někoho zranit. Původně bylo v plánu zeď zbourat a postavit stejnou. Radní se však rozhodli vyjít vstříc návrhu občana, kterého napadlo, že by zídka mohla plnit více funkcí najednou. „Zídka bude oproti současnému stavu mírně snížena – vznikne tak možnost využít horní záklopovou desku k posezení,“ uvedla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Návrh vizualizace nové podoby zídky vytvořil Přerovan Jiří Kašpárek. Konečnou podobu projektu pak vytvořila architektka města Alice Michálková.

Kromě laviček čekají nábřeží i další úpravy. Chodníky budou rozšířeny, na trase přibude skákací panák pro děti a milovníci květin zde najdou různé druhy trvalek, např. šantu kubánskou, třtinu, řebříček tužebníkovitý, řimbabu, hvozdík či šalvěj lékařskou. Počítá se i s výsadbou tří javorů a deseti bobulonosných keřů. Navíc bude nábřeží nasvíceno novými pouličními lampami a boky zídky budou lemovat ocelové, žárově zinkové bočnice.

„Město za celou realizaci zaplatí 3 miliony 137 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že se tato zídka bude stavět v těsné blízkosti našeho nového Tyršova mostu a kousek od historické části, myslím, že tato investice přinese ve výsledku další z pěkných zákoutí Přerova,“ řekla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Celý projekt by měli stavebníci dokončit do 22. listopadu.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..