Před dvěma lety museli studenti zdravotnické školy tuto budovu opustit kvůli nevyhovujícím podmínkám. V příštím roce by se sem měla výuka navrátit. Než tomu tak bude, projde budova rozsáhlou rekonstrukcí jejího vnějšího pláště. Oprava vyjde na 24 milionů 308 tisíc korun. 

Stávající plášť je zhotoven z tzv. boletických panelů, jejichž složkou je i azbest. Nejprve je tedy nutné dbát na speciální postupy při jejich bourání a likvidaci. „Bude tu nová fasáda, vymění se okna, zateplí střecha, součástí projektu je i zřízení bezbariérového vstupu do budovy,“ řekla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Veškeré stavební práce pod taktovkou Přerovské stavební společnosti by měly být dokončeny k 31. lednu 2021.

Vnitřní uspořádání budovy velkých změn nedozná, jelikož bude i nadále sloužit jako škola – stejně jako v minulosti. Od devadesátých let zde fungovalo odloučené pracoviště Střední zdravotnické školy Hranice, v roce 2018 se však škola z finančních a hygienických důvodů musela přestěhovat do Hranic. Mnozí Přerované s tímto rozhodnutím tehdy nesouhlasili. Nyní však došlo k dohodě mezi společností AGEL,  Olomouckým krajem, městem Přerovem a Arcibiskupstvím olomouckým o zřízení vyšší odborné školy pro zdravotnický personál, která by měla začít fungovat od školního roku 2021/2022.

Zástupci města žádali o dotaci na opravu z Operačního programu životního prostředí, v současné době ještě čekají na rozhodnutí. „Získat můžeme 40 procent uznatelných nákladů, což činí 4 a půl milionu korun. V tuto chvíli zatím probíhá proces hodnocení žádosti,“ potvrdila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..