Olomoucký kraj podpoří obce na Litovelsku v boji s komáří kalamitou. Přispěje jim na nákup efektivního postřiku, který hubí larvy ještě předtím, než se z nich otravný a bodavý hmyz vylíhne.

„Postřik se bude aplikovat v katastru obcí Litovel, Bílá Lhota, Červenka, Pňovice, Příkazy, Náklo a Střeň. Komáří kalamitu odstartovaly bohaté dešťové srážky, kvůli kterým se Morava na mnoha místech vylila do lužních lesů. Tam se bodavý hmyz začal velmi rychle množit,“ vysvětlil Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Hejtmanství vyhoví požadavku starostů v plné výši. Řečí čísel – pošle jim rovných 180 tisíc korun. Záměr musí schválit ještě krajští radní. Přemnožení komáři trápí Litovelsko opakovaně a kraj s jejich hubením pomáhal už v minulosti.

„Zkuste si žít někde, kde jsou přemnožení komáři. V noci se nevyspíte a přes den nedáte plácačku na mouchy z ruky,“ dodal hejtman.

Za kalamitu se považuje stav, když člověka bodne více než 10 komárů za minutu. Útočí pouze samičky, samečci se živí rostlinnými šťávami.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..