O 43 miliónů korun zlevní v následujících dvou letech dodávky energií pro Olomoucký kraj a jeho příspěvkové organizace. Krajský úřad v dubnu nakoupil 43 tisíc megawatthodin (MWh) elektřiny a 157 tisíc MWh zemního plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno.

„Nejvíce ušetříme na dodávce zemního plynu, jeho cena nám v příštích dvou letech klesne v porovnání s tímto rokem o třetinu. Tam je úspora největší, přes 37 miliónů korun. Ale zlevní také elektřina, například v nízkém napětí je pokles desetiprocentní. V době, kdy je v souvislosti s koronavirovou epidemií nutné předpokládat propad příjmů, je to dobrá zpráva,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Mezi organizacemi, které s Olomouckým krajem společně nakupují, je na osmdesát škol, dvě desítky dětských domovů, krajská zdravotnická záchranná služba a správa silnic, domovy pro seniory, zařízení sociálních služeb či muzea v Olomouci, Prostějově, Šumperku, Přerově a Jeseníku.

Olomoucký kraj nakupuje energie na Českomoravské komoditní burze Kladno od roku 2011 s výjimkou dvouletého období (2015 – 2016), kdy vyzkoušel nákup na pražské burze PXE. Pak se kvůli výhodnějším cenám vrátil zpět k prvně jmenované společnosti.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..