První odběry má za sebou mobilní stanice, kterou do čtvrtečního rána postavili vojenští policisté v Nových Zámcích u Litovle. Na toto místo teď hygienici posílají ty, kteří žijí na zasaženém území a u nichž zároveň existuje podezření, že mohou být nakažení novým typem koronaviru.

„Během tří hodin mobilní stanice stála. Naším cílem je urychlit odběry na území Litovelska a Uničovska, které jsou v karanténě. Kapacity pro analýzu vzorků máme dostatečné. Chceme, aby se lidé co nejdříve dozvěděli, zda jsou, nebo nejsou nemocní,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

O tom, kolik vzorků bude denně odebráno, rozhodnou hygienici. „Budeme kontaktovat každého občana, který by měl být podle našich zjištění otestován. Lidé se nemusí obávat, že jsme na ně zapomněli, pokud jim vzorek nebyl odebrán hned. Naopak, čím později je odběr proveden, tím přesnější je výsledek,“ vysvětlila Lenka Pešáková, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Ve spolupráci s armádou bude do čtvrteční půlnoci navíc vybudováno také pracoviště stálé lékařské služby. Obyvatelům v zasažené zóně se tak dostane odpovídající zdravotní péče.

Další mobilní odběrové stanice vyrostou postupně i v okresních městech.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..