Před třemi dny omezila vláda v celé České republice volný pohyb lidí. Už o několik dní dříve nařídila kvůli koronaviru uzavřít mj. i fitcentra a posilovny. Mnoha lidem ale pohyb chybí. I proto nabídlo Fitness AVE svým klientům a sledujícím na facebooku možnost zacvičit si každý den v 18:30 třeba s mistryní světa v kulturistice Lenkou Červenou-Bořutovou online.

Proč jste se rozhodli začít s živým vysíláním?

Jindřich Šejba, majitel fitnesscentra: Už 13. 3. jsme v AVEčku přemýšleli, co s tím. V prvních dnech jsme nedomýšleli, jak se bude situace vyvíjet a tak jsme plánovali venkovní tréninky pro menší skupiny. Chtěli jsme začít hned v pondělí 16. 3. a oznámili to i zákazníkům, o kterých jsme věděli, že o to mají zájem. Přes víkend se ale situace začala měnit, a rozhodli jsme se, že nebudeme ti, kteří, ať nevědomky s dobrým úmyslem, by přispěli k šíření viru. Přece jen fitness je o zdravém životním stylu a tohle by bylo v rozporu s touhle myšlenkou. Takže jsme rozjeli živé vysílání na FB. Cílem je udržet naše zákazníky v pohybu, na který jsou zvyklí. Zatím to „šijeme na koleně horkou jehlou“ a s vybavením, které máme a uvidíme, kam dál to celé bude směřovat.

Lenka Červená-Bořutová, osobní trenérka: Lidé se chtějí obecně hýbat, akorát jsou líní donutit se sami. Proto jsou fitka, proto jsou osobní trenéři, proto jsou skupinová cvičení. Je to takový bič. Navíc to ty lidi víc baví, že v tom nejsou sami. Já mám spoustu lidí na osobní tréninky a i kvůli nim jsem přemýšlela, jak zachovat právě ten sociální kontakt. Mám je moc ráda, vím, že je to baví, že rádi chodí cvičit. Chtěla jsem, aby i ty dny, co teď budou doma, se na to nevykašlali a pokračovali ve cvičení.

Jak online cvičení vlastně probíhá?

Jindřich Šejba: Koncept je takový, že zatím to je v uzavřené skupině. Není to úplně jen pro naše kmenové zákazníky, ale pro ty, kteří sledují naši FB stránku a přidali se do této uzavřené skupiny. A co jsem včera viděl, sledovali to i lidé, kteří k nám nechodí cvičit. Zatím chceme, aby hodiny vedlo více instruktorů a aby každá hodina byla zaměřena trochu jinak. Jak to ale bude ve skutečnosti, ukáže čas.

Lenka Červená-Bořutová: Pro mě to byla velká výzva, protože jsem online trénink živě před více lidmi, než jsem normálně při lekcích zvyklá, nikdy ještě nezkoušela. Byla jsem mile potěšená a překvapená, kolik lidí nás sledovalo tu první hodinu, kterou jsme včera začali. Pohybovalo se to kolem 60, 70 lidí, což je několikanásobek proti jakékoliv naší skupinové hodině. Takže něco luxusního. Byla jsem zpočátku nervózní, ale moc mě to bavilo. Jsem moc všem vděčná, že to tak lidé zkusili, protože bez těch diváků by to bylo o ničem.

Pro koho je určené samotné cvičení?

Lenka Červená-Bořutová: Chtěla bych, aby každý trénink byl udělaný tak, aby si u něj zacvičili jak začátečníci, tak ti, co si potřebují opravdu máknout. Ty tréninky sestavuji tak, aby byly tři stupně obtížnosti. Každý cvik se dá upravit, dá se pracovat i s časem výdrže a prodlouženým odpočinkem. Lidem říkám základní pokyny, na co si mají dávat pozor, aby si neublížili. Věřím, že se tím alespoň částečně eliminuje to, aby člověk dělal ten cvik špatně. Současně je ale i hecuju, aby, když vystoupí ze své komfortní zóny, to nevzdali a pokračovali ve cvičení.

Proč je podle vás důležité, aby lidé nepřestali cvičit, hýbat se?

Lenka Červená-Bořutová: Tělo je stvořeno pro pohyb. Lidé teď přichází na to, že se prostě hýbat musí. Bez pohybu by je ta současná realita psychicky i fyzicky zdevastovala. A je ve výsledku jedno, jestli se jdou projít do přírody, nebo cvičí doma. Ti lidé ví, že bez pohybu by byli v pr…i. Pohybem se vyplavují hormony štěstí, endorfiny. Kdo se zkusí hýbat pravidelně, tak pocítí, že je to mentální rozpoložení úplně jinde. A když se člověk cítí jinak, chová se i jinak ke svému okolí.

Co pro vás osobně znamená současná situace?

Jindřich Šejba: Výzvu. Na vše se snažím dívat z té lepší stránky. Mohl bych sedět doma, cítit se ublíženě a nadávat na vše kolem. To ale nic neřeší. Máme tady možnost a čas si vyzkoušet něco nového, co třeba ostatní dělají a my ne. Možná to bude mít úspěch, možná ne. Třeba za týden budeme přemýšlet o jiném formátu. Nevím. To ukáže čas.

Lenka Červená-Bořutová: Ze současné situace se snažím vzít to pozitivní. Konečně mám více času na svého syna a můžu vyrazit do přírody a na chvíli vypnu od civilizace a odpočívám. Samozřejmě jsem momentálně úplně bez příjmů. Jsem jedním ze živnostníků, které živí služby, ale neudělám v této situaci nic. Vždycky je něco za něco, hlavně když budeme zdraví.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..