Už v pondělí 30. března si budou moci lidé z Uničovska a Litovelska konečně oddychnout – hygienici totiž zrušili mimořádné opatření, kterým kvůli koronaviru před dvěma týdny oblast uzavřeli. Dále tam budou platit stejná omezení, jaká vláda zavedla na území celého Česka.

„Opatření, která platila od 16. března, splnila podle našeho názoru svůj účel. Aktuální data ukazují, že míra a závažnost případů COVID-19 na Litovelsku a Uničovsku jsou srovnatelné se zbytkem Olomouckého kraje,“ vysvětlila Lenka Pešáková, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Na základě rozhodnutí hygieniků tak dojde k uvolnění opatření, která v oblasti platila dva týdny. Svoje stanoviště postupně opustí policisté i jejich kolegové z vojenské policie, kteří dohlíželi na dodržování příslušných nařízení.

„Pokud jde o odběrné místo v lokalitě Nové Zámky u Litovle, tak to zůstane nadále v provozu. Stejně tak bude fungovat i pracoviště stálé lékařské služby, které bylo zřízeno, aby se lidem v této oblasti dostalo odpovídající zdravotní péče,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk.

O novém nařízení hygieniků už hejtman informoval starosty Litovle, Uničova i Červenky prostřednictvím videokonference. Zároveň jim poděkoval za spolupráci.

„Důrazně ovšem apeluji na občany, aby i nadále dodržovali všechna opatření, která až dosud vydal stát. Jsme teprve na začátku boje s koronavirem. Je na nás všech, aby se nemoc šířila co nejméně,“ sdělil hejtman.

Od 16. března 2020 policisté na 22 stanovištích zřízených na přístupových cestách do uzavřené zóny kontrolovali pohyb osob a vozidel, přičemž jim pomáhala také Letecká služba Policie ČR. Postupem času posílili výkon služby na těchto stanovištích i členové sboru dobrovolných hasičů a příslušníci vojenské policie. „V průběhu opatření jsme zaznamenali nebývalou vstřícnost, podporu a solidaritu nejen jednotlivců, ale i různých firem a společností. Velké poděkování patří všem, jednak  za zapůjčení obytných přívěsů a karavanů, které posloužily hlídkujícím policistům jako provizorní zázemí, jednak za dary ve formě občerstvení a v neposlední řadě obyvatelům uzavřené oblasti za trpělivost, ohleduplnost a dodržování nařízení a zákazů s tím spojených,“ dodala mluvčí krajské policie Marie Šafářová.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..