Kácení i jeho přesun provázely děšťové přeháňky a silný vítr. Nakonec vše ale klaplo na jedničku. Dvě a půl hodiny od zahájení akce „Kulový blesk“ už stál letošní vánoční strom na svém místě na Masarykově náměstí.

„Museli jsme pro dnešek zajistit dopravu, zajistit mechanizaci, jak už návěs nebo jeřáb, který jsme radši vzali s větší tonáží z důvodů dnešních klimatických podmínek, které nejsou ideální. Nejvíc nás potrápil vítr. Způsobil, že se nám břemeno rozhýbalo, ale zkušený jeřábník to zvládl,“ pochvaloval si David Jedelský, manažer mechanizace Montáže Přerov, a.s.

Asi deset metrů vysoký, na návěs pečlivě upevněný strom pak putoval ulicemi Kozlovská, Bayerova, tř. 17. listopadu, Komenského, Palackého a Bratrská až na Masarykovo náměstí. Díky řidičům, kteří respektovali dopravní značení a neparkovali tam, kde neměli, přesun probíhal bez problémů.

„Měli jsme možnost vybrat ze čtyř stromů. Volba padla na tento smrk ztepilý, který se nacházel v ulici Pod Valy, protože to byl strom, který měl mělké kořeny a hrozilo jeho vyvrácení,“ připomněl ředitel Kulturní a informační služby města Přerova, Jaroslav Macíček. „Když se na něj podíváte, vidíte, že ten strom je vevnitř už napadený i nějakým parazitem. Ten strom byl tak akorát, aby v tom větru spadl, takže byl vybraný proto, aby nedošlo k nějaké havárii,“ doplnil jej jednatel Technických služeb města Přerova, Bohumír Střelec.

Teď už smrček čeká jen ozdobení. V týdnu od 25.11. jej pracovníci technických služeb zkrášlí padesáti zbrusu novými stříbrnými a zlatými baňkami v matu i lesku a světýlky. Rozsvítí ho první adventní neděli 1. prosince v 17 hodin primátor města Petr Měřínský.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..