Nové parkety v obou sálech i v předsálí v prvním patře a  výměna vzduchotechniky s rekuperací včetně celého otopného systému, takový je výčet schválených oprav Městského domu na příští rok.

„O tom, že je podlahová krytina ve špatném stavu, víme už ze zprávy z roku 2011, kdy byl zastupiteli schválen program regenerace a revitalizace Městského domu. Parkety už byly mnohokrát broušené, jsou tam spáry, vržou a prohýbají se – investici proto už nechceme oddalovat,“ zdůraznil primátor města Petr Měřínský. „Třicet let staré parkety už mají své odslouženo, a to s ohledem na velký počet akcí, které se tu konají – tanečních, plesů, koncertů či divadel. Proto navrhujeme, aby příští rok v létě došlo k jejich výměně,“ doplnila náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová s tím, že oprava si vyžádá až 1,8 milionu korun.

Výrazně dražší ale bude druhá investice, která Městský dům na náměstí TGM čeká. „Je nutné pořídit novou vzduchotechniku s rekuperací včetně výměny celého otopného systému.  Na základě rozhodnutí rady jsme po schválení finančních prostředků připraveni zahájit projektovou přípravu,“ konstatovala Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Jen projekt přijde městskou kasu asi na 2 miliony korun a samotná stavba bude stát okolo 35 milionů.

Nové scénické osvětlení za 1,8 milonu kornu, které bylo zprovozněno před pár dny, si mohli návštěvníci vychutnat už při Přerovském jazzovém festivalu minulý týden. „To minulé bylo už skoro třicet let staré a mělo své odžito. Máme nejen novou technologii, ale také možnost barevně zajímavějšího způsobu nasvícení jeviště,“ pochvaloval si ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Na pořízení osvětlení přispěl městu 70 tisíci Olomoucký kraj.

 

 

Úprav se dočkají také interiéry restaurace v přízemí Městského domu. Nový provozovatel, pražská společnost LH Hotels, která na konci loňského roku uzavřela s městem pětiletou nájemní smlouvu, se totiž zavázala, že na své náklady pořídí vybavení do kuchyně za milion a půl a zrekonstruuje restauraci i kavárnu za dalších 5 milionů korun. „Počítáme s tím, že nové budou tapety, svítidla, židle, stoly, bar, skříně, zrcadla, stolky, ale i dlažba či obklady. Na určitý čas proto bude v roce 2019 nutné Městský dům uzavřít. Termín ale ještě nebyl stanoven,“ uvedl tehdy Pavel Čada, zástupce provozovatele.

Městský dům, který je nemovitou kulturní památkou, byl postaven v roce 1897. Jen za loňský rok se zde uskutečnilo více než 170 různých akcí. Větší rekonstrukcí si prošel v třicátých a osmdesátých let minulého století. Předloni dostal nová okna.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..