Už jen pár dní zbývá do dokončení úprav prostranství, které vzniklo po zbourání romského ghetta ve Škodově ulici. V minulosti zde žilo přes pět set sociálně slabých, zejména romských rodin. „V příštím týdnu upravenou lokalitu převezmeme od zhotovitele, firma už s pracemi finišuje. Za revitalizaci území, které bylo dlouhé roky ostudou Přerova, jsme dali 2 miliony 650 tisíc korun,“ shrnul primátor města Přerova Petr Měřínský.

Jednu z největších ostud města prodala přerovská radnice v roce 2007 společnosti Immofin CZ (později se přejmenovala na Opera Bohemia) za 1,5 milionu korun. Firma se zavázala, že obyvatelům na své náklady najde nové bydlení a na místě postaví výstavní čtvrť. To se však nakonec nestalo. Začala sice s bouráním a vystěhovala část obyvatel, nakonec ale ještě před dokončením plánů zkrachovala. Město se s firmou ještě soudilo o vrácení pozemků, soud ale žalobu zamítl. Nakonec je město v roce 2016 muselo zpět odkoupit, a to za 3 miliony 270 tisíc. O rok později byla čtvrť konečně definitivně srovnána se zemí. Za bourání radnice zaplatila 3 a půl milionu korun, 2 a půl korun byla dotace. Jednou s podmínek státní podpory byla revitalizace lokality.

„S úpravou začali dělníci v polovině července a jejich práce spočívala v oživení a úpravě úseku o délce 84 metrů, především veřejných ploch a chodníků,“ řekla primátorova náměstkyně Hana Mazochová. Stavební firma předláždila chodník podél celé plochy, postavila nové betonové oplocení mezi pozemkem a areálem bývalé továrny Heinik. Přibylo nové kontejnerové stání, dvě lavičky, odpadkový koš. Bylo také nutné rozebrat zbytky dlážděných ploch, vykácet keře a srovnat terén, který na závěr firma osela trávou.

Původní romská čtvrť už zůstane takto zakonzervovaná. S výstavbou nových domů totiž radní kvůli připravovanému průpichu městem, jenž povede v její těsné blízkosti, nepočítají.

Škodova ulice získala své jméno už v roce 1895, a to po Jakubu Škodovi, řediteli přerovského gymnázia. Až do šedesátých let dvacátého století bylo místo považované za „dobrou adresu“ k bydlení. Na konci osmdesátých let sem ale byli vystěhováni problémoví lidé a neplatiči.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..