Po celé České republice jich jsou zřejmě tisíce. Psi a kočky v nich žijí v otřesných podmínkách. Pro své chovatele jsou přitom jen schránkou na vydělávání peněz. Díky lidem toužícím po levném zvířecím mazlíčkovi si ročně přijdou na statisíce korun.

O hrůzách, které zvířata u svých chovatelů zažila, by Gabriela Hřeblová, zakladatelka spolku Russell Rescue z nedalekého Kojetína, mohla vyprávět hodiny. Poslední případ s ní hluboce otřásl. „Před pár dny jsme přijali do péče fenku křížence Jack Russella teriéra, která už dosloužila, a tak se jí množitelka zbavila. Odpoledne však fenka začala velmi rychle dýchat a stahovat břicho, přičemž z ní vytékala černá krev,“ rozčileně popisuje Gabriela Hřeblová. Než stihla s fenkou vyrazit k veterináři, fena porodila dávno mrtvé, už rozkládající se štěně. „Seděla jsem na zemi před klecí a naprosto nechápala, co se to stalo. Fenka se marně snažila štěňátko olizováním vzbudit a zoufale plakala, když jsem jí ho sebrala a zabalila ho do pleny. Plakaly jsme nakonec obě,“ neskrývá emoce Hřeblová.

Zatím to vypadá, že fenka, která dostala jméno Jamajka, je z nejhoršího venku a brzy jistě najde novou milující rodinu. Stovky ostatních zvířat ale to štěstí nemají. Jedna množírna se údajně nachází i v těsné blízkosti Přerova. Je naprosto běžné, že psi i kočky žijí v množírnách v malých klecích plných výkalů, bez možnosti volného pohybu. Samice během svého života porodí i pět a více vrhů za sebou.

Zákony jsou však na množírny krátké. Pokud se rádoby chovatelům přímo nepodaří prokázat týrání zvířat, je takřka nemožné je potrestat. Lidé, kteří chovají pět a více nevykastrovaných fen, se sice musí zaregistrovat, ale tuto povinnost je velmi snadné obejít. Stačí nahlásit feny třeba na ostatní příbuzné.

24.9.2019 by měli poslanci schvalovat novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání navrženou vládou. Nově se bude muset registrovat každý, kdo má tři a více chovných fen. „Fena může mít štěňata maximálně třikrát za dva roky, týká se to i koček. Za provoz množíren je tam pokuta až půl milionu korun,“ vyjmenoval ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle Gabriely Hřeblové si ale množitelé najdou opět cestu, jak zákony obejít. „Je jediné řešení. Když lidé přestanou kupovat levné psy bez průkazu původu, množírny se majitelům už nevyplatí. Pokud někdo chce levného pejska, ať ho adoptuje. Další cestou je pořídit si zvíře z registrované chovatelské stanice. I tam bych ale doporučila přečíst si recenze“, uzavřela zakladatelka spolku Russell Rescue.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..