Hned 25 problémových lokalit v celém Olomouckém kraji odhalili hasiči při kontrolách průjezdnosti ve velkých městech. Auta stála zaparkovaná v zatáčkách, křižovatkách i podél žlutých čar na krajnicích. Jejich řidiči si zřejmě vůbec neuvědomili, že hasiči s 2 a půl metru širokou a více než 8 a půl metru dlouhou cisternou nemají vůbec šanci kolem nich projet.

„Smyslem této iniciativy bylo asertivně upozornit slušné řidiče, aby dodržovali základní pravidla správného parkování. Zároveň bylo naším cílem navázat spolupráci s místní samosprávou a hledat společné řešení přijatelné jak pro obce, tak pro složky IZS. Chceme tak společně předcházet fatálním následkům případných mimořádných událostí,“ zdůraznila tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

V Přerově hasiči zaznamenali problémy v ulicích Kosmákova, Semínová a Želátovská. „Během kontrol jsme na špatně zaparkovaná auta umístili letáky, které mají řidiče nejen upozornit na chybu, ale také jim poradit, jak a kde parkovat správně. Chceme rovněž poukázat na zásadní fakt: abychom mohli obyvatelům měst pomoci, musíme k nim dojet, musíme mít možnost postavit dostatečně blízko místu zásahu výškovou techniku a musíme mít možnost odebrat vodu z nadzemních či podzemních hydrantů,“ připomněla mluvčí Balážová.

A jaká jsou pravidla správného parkování?

  • Parkujte tak, aby vedle vás zůstal volný pruh 3 metry.
  • Neparkujte v křižovatkách, zatáčkách ani u ostrůvků.
  • Neparkujte na nástupních plochách pro požární techniku, před nadzemními hydranty a nad podzemními hydranty.
  • Preferujte parkování na jedné straně komunikace.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..