Vedení města Přerova bylo nuceno navýšit počet svozů papírového odpadu, který bude stát ročně městský rozpočet zhruba o 360 tisíc korun více než doposud. Podle pracovníků Technických služeb přitom není výjimkou, že odvážejí plný kontejner, v němž je jen deset kilo papíru. Příčinu vidí v tom, že občané hází do popelnic nesložené krabice v původním stavu, a tím pádem se do kontejneru více papíru nevleze.

„V Přerově a v jeho místních částech je 339 kontejnerů na papír o objemu 1 100 litrů, které se až do začátku jara letošního roku svážely jedenkrát týdně – konkrétně ve středu. Od poloviny dubna už svážíme papír i v pondělí. Tento mimořádný svoz se týká 90 kontejnerů na stanovištích separovaného odpadu, kde je nejhorší situace,“ komentoval současný stav jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Nutnost navýšení počtu svozů je pochopitelně doprovázeno také rostoucími náklady. Z tohoto důvodu mohou i občané, kteří krabice vždy poctivě sešlápnou doplácet na neuvědomělost ostatních. Podobné je to také s černými skládkami, které se často tvoří u popelnic. „Když jsme letos přistoupili ke zvýšení poplatku za odpad o padesát korun, byl to velmi nepopulární krok – lidé se rozčilovali, že zaplatí více. A to jsme měli za sebou osvětovou kampaň na to, aby lidé nedělali černé skládky u popelnic. Situace se ale ještě zhoršila,“ upozornil náměstek primátora Michal Zácha.

Aby bylo v budoucnu zamezeno nutnosti dalšího navyšování počtu svozů je tak potřeba papírové krabice před uložením do popelnice vždy sešlápnout. Elektroniku, nábytek a další odpad, který nepatří do popelnic, je nezbytné odvést do sběrného dvoru a nikoliv řešit situaci odložením věcí v blízkosti popelnic.

 

 

 

 

 

 

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..