Jak hluboká byla studna, která před více než sto lety zásobovala vodou domy na Horním náměstí? A je nádrž pouze zakrytá, nebo zasypaná? Odpovědi na tyto otázky teď v Přerově hledají archeologové, kteří na objednávku magistrátu zjišťují „pravdu o studni“. O její existenci se ví z historických snímků, mluví o ní také staří pamětníci, kteří ale jen kopírují vzpomínky svých rodičů či prarodičů. O studni se začalo více mluvit vloni – a to v souvislosti s lípami, které uprostřed náměstí rostou a jsou ve špatném stavu.

„Nechali jsme posoudit stav šesti líp a bylo nám doporučeno jejich vykácení – a následně výsadba nových stromů. Aby stromy nebyly stísněné a v budoucnu si navzájem nepřekážely, měly by tam nově zakořenit jen čtyři lípy,“ uvedl přerovský primátor Petr Měřínský. Následovat by pak měla úprava terénu, spočívající mimo jiné v tom, aby dešťová voda v co největší míře zasakovala do okolí nových dřevin – i proto je třeba vědět, jestli přímo mezi lípami studna je. „Uvidíme, co nám průzkum ukáže – až budeme mít výsledky, rozhodneme o dalším postupu. Vyloučeno není ani obnovení nádrže, která tu údajně ještě na začátku dvacátého století byla,“ nastínil primátorův náměstek Michal Zácha.

O plánovaném kácení líp se mluví už od loňského jara. Pro Přerovany je to citlivé téma, lípy tady míjí už pátá generace a stromy jsou vnímány jako nedílná součást historického náměstí. Jenže dřeviny jsou ve špatném zdravotním stavu a mohly by ohrozit kolemjdoucí. O jejich kácení ale ještě nebylo rozhodnuto, zástupci města aktuálně čekají na výsledek archeologického průzkumu.

„Začali jsme první etapu a zatím jsme narazili na zákopové desky a také jsme našli několik mincí, ta nejstarší byla z roku 1940. Z písemných pramenů víme, že na Horním náměstí byla hluboká studna a také kašna. Na fotografiích jsme viděli altán, tyčící se nad studnou, byla tady svého času i pumpa,“ řekl archeolog Zdeněk Schenk z Muzea Komenského v Přerově. Podle něj byla studna okolo roku 1903 zlikvidována, později bylo Horní náměstí napojeno na obecní vodovod a osud studny už nikoho nezajímal.

Zdroj: www.prerov.eu Foto: Tento týden začala první etapa záchranného archeologického průzkumu. Studna by měla být podle dochovaných materiálů uprostřed – mezi lípami.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..