Na velkou dopravní zátěž se musí připravit řidiči projíždějící Přerovem – ve městě totiž dojde od pondělí 11. března k uzavírce Polní ulice. Ředitelství silnic a dálnic uzavře tuto komunikaci na celé čtyři měsíce kvůli stavbě mimoúrovňového křížení s železnicí, která navazuje právě na Polní ulici – a tu čeká rozšíření na čtyři pruhy. Stavba je součástí průtahu městem, který by měl po svém finálním dokončení v roce 2021 dopravně odlehčit Přerovu. Na průtah i na dálnici čekají řidiči i obyvatelé města už dvě desítky let.

Polní ulice, která je hlavním tahem na trase Olomouc – Zlín, bude uzavřena od křižovatky s ulicemi Olomoucká, Lipnická a Velká Dlážka až po čerpací stanici v ulici Polní. „Uzavírka bude úplná – kvůli bezpečnosti nebylo možné uzavřít silnici jen částečně. Výjimku budou mít pouze tři firmy, nacházející se v této trase: Pragometal, Domstav a Toman – vysokozdvižné vozíky,“ uvedl radní pro dopravu Tomáš Navrátil. „Pro nás byla priorita, aby centrum města zůstalo průjezdné pro místní a auta do 3,5 tuny, nechtěli jsme dopustit, aby po Velké Dlážce a Palackého jezdily tranzity. Navrhli jsme objížďky, které dopravu rozmělní,“ dodal Navrátil. Připustil, že jednoduché nebylo ani jednání se starosty obcí, kterých se objízdné trasy dotknou – logicky se obávali, že jim těžká doprava poničí silnice a znepříjemní život.

Bylo dohodnuto, že po dobu uzavírky bude tranzitní doprava nad 12 tun vedena po dálnicích D1, D46 a D35. Tranzitní doprava do 12 tun ve směru Olomouc – Zlín bude vedena po silnici III/01857 Staré Rybníky, místní komunikaci Předmostská, Dluhonská  a alternativou bude objížďka po krajských silnicích II. a III. třídy přes Rokytnici, Brodek u Přerova, Dub nad Moravou, Tovačov, Troubky, Bochoř, Vlkoš a Říkovice. Tranzitní doprava do 12 tun ve směru Zlín – Olomouc povede po silnicích I/55 – ulice 9. května, bří. Hovůrkových, II/434 – ulice Dvořákova, Grymovská, Kozlovice, III/43413 – Grymov, III/43415 – Prosenice, I/47 – Lýsky.

Důsledky uzavírky se ale nedotknou jen Polní ulice – aby byla průjezdnost plynulejší, dojde například k úpravě semaforů. „Firma AŽD Praha, která provádí servis křižovatek v ulicích Polní-Velká Dlážka a Tržní-Velké Novosady, Komenského-Palackého zajistí nezbytná opatření. Není vyloučeno, že se v průběhu realizace bude nastavení křižovatek opakovaně upravovat – a to tak, aby pružně reagovaly na změny v hustotě a organizaci dopravy,“ sdělil provozní náměstek AŽD Praha Jan Panáček.

Na dočasné omezení se musejí připravit i motoristé z Velké Dlážky, protože po dobu stavby nebudou moci parkovat na krajích hlavní silnice – tak, jak byli zvyklí. „Budou muset najít jiné místo k odstavení, doporučujeme jim například bezplatné parkoviště u Strojaře nebo u krytého bazénu. Pro nás je důležité, aby silnice byla plynule průjezdná například pro integrovaný záchranný systém, nebo také pro autobusy, které budou mít vyhrazený jízdní pruh,“ uvedl Tomáš Navrátil.

Radní města Přerova na svém únorovém jednání odsouhlasili, že v první týden uzavírky Polní ulice budou moci lidé jezdit po Přerově městskou autobusovou dopravou zdarma.

Zdroj: https://www.prerov.eu/

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..