Tůň, která bude sloužit i drobným vodním živočichům a rostlinám, byla na sklonku loňského roku vybudována v přerovské místní části Újezdec. Občanům má sloužit jako pěkné místo, které bude lákat k procházkám i odpočinku. I když má jít o zpestření, tůň má sloužit v první řadě jinému účelu – jedná se totiž o původní suchý poldr, který v případě povodní bude zachytávat vodu.

Poldr byl v Újezdci vybudován před osmnácti lety. Původně to byla vysušená prohloubenina v zemi, ale místní lidé si přáli, aby byla alespoň částečně zatopena vodou a stala se příjemným prvkem krajiny,“ řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Aby poldr neztratil svůj význam, je mokřad mělký. „Celková plocha vodní hladiny je 1 060 metrů čtverečních s proměnlivou hloubkou příbřežního pásma 0,1 až 0,7 metru. Provozně je mokřad řešen jako tůň vybudovaná pod úrovní dna stávajícího suchého poldru, která je napájená stávajícími melioračními drenážemi,“ doplnil Miroslav Kašpárek z přerovského magistrátu. I když už je tůň hotová, v dubnu ještě její okolí čekají drobné úpravy a břeh bude zatravněn.

Stavba přišla na milion korun, je ale předpoklad, že se peníze městu vrátí. „Požádali jsme už na tuto stavbu o dotaci z Ministerstva životního prostředí, a to ve výši 100 procent uznatelných nákladů,“ řekla na závěr náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Zdroj: www.prerov.eu Foto: Takto vypadá tůň v současné době. Pokud bude dosaženo předpokládaného naplnění mokřadu, bude hloubka vodní hladiny v nejnižším místě dosahovat 1,75 metru.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..