Likvidace jmelí chemickým postřikem – to je důvod, proč bude v následujících dnech zcela uzavřena část Cyklostezky Bečvy, a to v úseku od budovy Televize Přerov až po most u tenisových kurtů. Jmelí je na stromech, které tuto stezku lemují.

Podle Jana Servuse, jehož firma bude v části zvané Rybářská alej provádět postřik, ještě není možno přesně odhadnout, kdy a na kolik dnů se stezka pro cyklisty uzavře. „Budeme sledovat předpovědi počasí – při aplikaci roztoku totiž nesmí na stromy pršet a ani sněžit, to by se naše práce minula účinkem,“ řekl Jan Servus. Firma si proto pro jistotu na tuto akci „rezervovala“ uzavírku na měsíce únor a březen – kdy ale vjede na cestu pro cyklisty plošina, to ještě neví. „Každopádně cyklisty i chodce na tuto skutečnost aktuálně upozorní značky. Prosíme je, aby zákaz respektovali a nevystavovali se nebezpečí,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

V Rybářské aleji se nacházejí především javory, které jsou napadány – někdy i masivně – právě parazitujícím jmelím, které odčerpává vodu a živiny z  dřeviny a celkově ji oslabuje. „Větve pak postupně zasychají a odumírají, proto je třeba problém řešit. Způsoby, jak se jmelí dočasně zbavit, jsou dva. A to radikální  a zdravotní řez, tedy odstranění větví se jmelím, nebo chemický postřik, při kterém jmelí postupně odumře a opadne,“ uvedla Svatava Doupalová z přerovského magistrátu, která má na starosti zeleň města. Připomněla i to, že metody je nutné v průběhu života dřevin opakovat, protože semena jmelí jsou roznášena ptactvem i z větších vzdáleností.

Postřik i práce zaplatí Povodí Moravy.

Zdroj: www.prerov.eu Foto: Rybářská alej se na několik dnů zcela uzavře – a to kvůli postřikům jmelí. Pokud to klimatické podmínky dovolí, bude firma postřik aplikovat v únoru. Podmínkou je, aby v daný den nesněžilo, nebo nepršelo. Ukáže-li se únor pro tuto práci jako nevhodný, má firma možnost své práce odložit na březen.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..