Pořídit speciální nádoby na použité oleje a třídit i tuto komoditu – s tímto plánem přišly před dvěma lety Technické služby města Přerova. V ulicích se postupně objevilo deset nádob o objemu 120 litrů, do nichž mohou Přerované nosit tuky ze svých ploten, které by jinak skončily ve dřezech, popelnicích či záchodových mísách. Zpočátku lidé dodržovali pravidla a nosili do barelů olej v plastových lahvích. Poslední zkušenosti jsou ale jiné – nádoby na oleje zaplňují Přerované veškerým odpadem a pracovníci svozové firmy už je odmítají vyvážet. Dokonce tvrdí, že ze všech míst, která obsluhují, je Přerov nejhorší.

„Přišly nám od nich i fotografie, které dokladují, co všechno v nádobách na olej je. Protože firma SK-OIL Morava nemohla odvézt barely, kde kromě olejů byl běžný odpad, museli jsme situaci řešit našimi svozovými auty – a obsah dát na skládku tuhého komunálního odpadu. Je to špatná vizitka Přerova,“ konstatoval jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Zástupci svozové firmy ho vyzvali, aby mezi občany udělal osvětu a apeloval na ně, že do nádob nepatří nic jiného, než jedlé oleje a tuky v lahvích. A společně s fotografiemi poslali i toto vyjádření k obsahu barelů: „Je tam úplně vše, co si dovedete představit – plínky, vysypané květináče, rozbité sklo, vylitý olej, plechovky…“

Přerov začal s tříděním olejů v létě roku 2016 – a patřil k jedněm z prvních měst v České republice. Místní lidé ctili pravidla, postupně si ale z barelů udělali odpadkové koše. „Žádáme proto občany, aby do zelených nádob s oranžovým víkem dávali jen to, co tam má být – tedy jedlé oleje a tuky v pečlivě uzavřených plastových lahvích. Nesmí tam být ani technické oleje,“ doplnil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský.

Není to první případ, kdy museli i radní apelovat na občany, aby dávali odpad tam, kam patří. Před měsícem vyzvali občany, aby fotili v ulicích města černé skládky – které se staly běžnou součástí Přerova – snímky posílali na magistrát a klidně i anonymně označili zakladatele těchto skládek. Od 1. srpna do dnešního dne bylo na webu města „vystaveno“ v sekci „černé skládky“ 103 snímků, které jsou dokladem toho, že Přerované si okolí popelnic pletou se sběrným dvorem a vyhazují tam téměř vše – od nábytku přes elektroniku až po vybouraná bytová jádra.

 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..