Odborná porota vyhodnotila přerovskou soutěž Předzahrádka roku, jejímž cílem je najít zahradnicky nejlépe upravený pozemek, který navazuje na dům. V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno 21 předzahrádek z Přerova a jeho místních částí – z toho 7 bylo před bytovými domy a 14 před rodinnými domy. Porota se shodla na tom, že letošní čtvrtý ročník soutěže byl slabší, a proto se rozhodla v obou kategoriích neudělit třetí místo.

„V kategorii bytový dům patří dvě příčky Přerovu – první místo získala předzahrádka na adrese Denisova 14 a druhé místo patří adrese Dr. E. Beneše 13. V kategorii rodinný dům bodovaly dvě předzahrádky v místních částech – první je v ulici Doubí 5 ve Vinarech, druhá v ulici K Rokytnici 99 v Dluhonicích, uvedla Pavla Roubalíková z přerovského magistrátu. První místa budou ohodnocena částkou 8 tisíc korun, druhá příčka získává 5 tisíc.

Jedna ze členek komise, zahradní inženýrka Jana Kosturová, ale vyslala směrem k radním jasný signál. Napsala jim, že je třeba změnit parametry soutěže, jejíž úroveň klesá, a místo finančního ohodnocení by bylo vhodnější nabízet Přerovanům spíše odborné rady, které přivedou jejich předzahrádky k lepší kvalitě. Doslova napsala: „V tomto roce byla situace ještě horší než vloni, proto nakonec nebyla ani všechna místa vyhlášena. Je velice těžké připsat body třeba zahrádkám s několika sazeničkami jehličnanů usazených do ploch s roztodivnými obrazci z barevně odlišených mulčovacích kůr, výsadbám připomínajícím úkol z geometrie. Takové plochy jsou pro zahradního architekta v podstatě nehodnotitelné a z jeho pohledu nejsou ani přínosem pro veřejný prostor. Když se potom taková předzahrádka objeví mezi hodnocenými a dokonce úspěšnými, stává se měřítkem pro ostatní.“

Radní města, kteří vzali výsledky soutěže na vědomí, uložili Kanceláři primátora úpravu soutěžních podmínek pro příští rok – bude-li soutěž vyhlášena.


Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..