Dvorky v centru Přerova se po roce opět otevřou, aby se staly oázou zábavy, pohody a setkávání. Když poprvé před třemi lety přišli organizátoři s nápadem, aby na jeden den v roce dvorky ožily, nikdo nečekal, že se z jednorázové akce stane tradice, která nadchne stovky lidí. Letos mohou zájemci v neděli 9. září od 13 do 18 hodin zamířit na šest přerovských adres – do míst, která nejsou veřejnosti běžně přístupná. Tam mohou relaxovat, malovat, poslouchat muziku, učit se novým věcem nebo třeba skákat přes švihadlo.

První dvorek, který se nachází u domu s adresou Palackého 25, zve návštěvníky k tomu, aby si protáhli tělo, mohou tu cvičit, vyzkoušet si svou kondici i zručnost. „Ve 14 a v 16 hodin pak na ně čeká ukázka aktivity zvané rope skipping, která začíná tam, kde končí nám všem běžně známé skákání přes švihadlo,“ uvedla spoluorganizátorka akce Marta Jandová. Z Palackého ulice mohou zájemci přejít do dvorku Base Campu, který sídlí v Kainarově ulici 13a. Tam je čeká výtvarná dílna, v rámci níž se mohou podílet na malování židlí a následně pak spolurozhodovat o tom, kde ve veřejném prostoru by tyhle originální kousky měly stát.

„Další dvorek má voňavý název – nazvali jsme ho lipový. Jedná se vlastně o farní zahradu kostela svatého Vavřince, který stojí v Kratochvílově ulici. Návštěvníci tam uvidí dřevořezby z lipového dřeva, které vytvořili studenti z Tovačova. A o lípě – stromu českého národa – se dozví něco více také z pohledu botanika,“ podotkla další z organizátorek akce Jana Kosturová. Zájemci tu mohou ochutnat i lipový čaj a zapojit své ruce v lipové výtvarné dílně. Od 16 hodin se tu bude sázet švestka a o půl hodiny později zahraje k dobré pohodě skupina Entuziasté.

Čtvrtý dvorek, který nese přídomek „futuristický“, se nachází v Jiráskově ulici číslo 14. Přivítá všechny snílky, kteří tu budou moci zavřít víčka, představit si Přerov za sto let – a pak oči otevřít a svou představu města v roce 2118 přenést na papír. Své kouzlo ukáže i alternativní dvorek v Kratochvílově ulici číslo 5, který nabídne výstavu, hlukové kreace, hudební improvizace i umělecké performance. A poslední zastávkou se má stát bájný dvorek, který připravili studenti gymnázia. „Návštěvníci se tu budou moci ponořit do světa bájí, uvidí výstavu výtvarných děl, mohou relaxovat s hudbou kapely Jazz za Bukem – a na zájemce čeká i možnost vybrat na výstavě fotografií Bohumila Kratochvíla snímek, který by se mohl stát pohlednicí, prezentující krásu Přerova,“ podotkla další z organizátorek akce Helena Netopilová.

V neposlední řadě mohou účastníci přijít do Kainarovy ulice – k Přerovance – kde ve 14 a v 15 hodin budou začínat krátké procházky za uměleckými díly s průvodcem. Na tomto stanovišti si mohou také prohlédnout výstavu a zábavnou formou prověřit své znalosti o přerovských dílech ve veřejném prostoru.

Událost na facebooku

 

 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..