Ačkoli jsou přerovské vánoční trhy 2017 už několik měsíců minulostí, na půdě městské rady přišly na přetřes ještě v tomto týdnu. Přerovští radní totiž vyhodnocovali dojmy, postřehy a návrhy občanů města Přerova odevzdané v rámci projektu „Přerovský rádce“. Jak se poslední vánoční trhy Přerovanům líbily?

Výsledky ankety ukázaly, že většina respondentů byla s průběhem oslav spokojena – i když rádci přednesli také své výhrady.  Největší jizvou podle nich bylo, že v průběhu pěti týdnů nebyly vždy otevřené jarmareční domečky, nabízející jídlo a pití. „S výsledky ankety jsme seznámili také zástupce pořádající společnosti RK Invest, která má s městem podepsanou smlouvu na deset let. I když byli lidé spokojeni, myslím, že je stále co vylepšovat,“ řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský.

[box type=“note“ fontsize=“9″ radius=“10″]Přerovský rádce je projekt přerovské radnice. Radní v roce 2015 vyzvali občany, aby se přihlásili do anketního systému a sdělovali jim své názory a postoje. I když jsou všechny ankety tematicky zaměřené, rádci mají na konci každého dotazníku možnost volně formulovat své postřehy. Do projektu se přihlásilo 218 lidí z Přerova a okolí – ne všichni ale vyplňují všechny ankety, někteří se jen zaměřují na témata, která jsou jim blízká, nebo ke kterým mají co sdělit. [/box]

První otázka směřovala k tomu, jak byli zaregistrovaní Přerovští rádci spokojeni se změnou – tedy s celkovou atmosférou městských Vánoc. „Spokojenost projevilo 81 procent dotázaných. S výzdobou náměstí, která byla druhou otázkou, pak projevilo spokojenost 84 procent rádců. Stejné procento rádců uvedlo, že se jím líbila výzdoba stromu,“ uvedla pracovnice marketingu přerovské radnice Jana Pivodová. I přes všeobecně pozitivní hodnocení rádci k těmto dvěma otázkám přiřadili svá kritická slova. Vadily například stánky u kašny, které bránily ve výhledu na velkoplošnou obrazovku a na pódium, někteří respondenti se zase přimlouvali za to, aby byl strom barevnější.

 

Na dotaz, zda byli rádci spokojeni s počtem stánků, zaškrtlo 84 procent dotázaných „ano“, 11 procent uvedlo, že počet stánků pro ně není důležitý, 3 procenta zvolila odpověď „ne“ – ostatní neodpověděli. Oproti předchozím odpovědím, kdy se většina lidí shodovala, je názorově rozdělila otázka: Byli jste spokojeni s prodejním sortimentem stánků? Spokojenost vyjádřilo 68 procent dotázaných, zatímco 19 procent mělo jasnou odpověď – ne. Dalším bylo buď jedno, co se na náměstí prodávalo, nebo na dotaz jednoduše neodpověděli. „Rádci nám psali, že by přivítali více punčů a jídla – jiní zase psali, že punčů a jídla tam bylo zbytečně moc. Některým chybělo vánoční zboží a řemeslnické výrobky. Více rádců se ovšem shodlo, že jim chyběly na pultech vykrajovátka a formičky – na toto téma bylo stesků hned několik,“ konstatovala Jana Pivodová.

Přerovští rádci měli za úkol vyjádřit se také k tomu, zda byli spokojeni s prodejní dobou stánků. Odpověď „ano“ zvolilo jen 52 procent dotázaných – a ti nespokojení poukazovali na to, že v průběhu trhů byly často stánky uzavřeny úplně, nebo prodejci zavírali brzo. Zejména se lidem nelíbilo, že po Štědrém dnu se počet otevřených stánků redukoval, takže v čase povánočního volna neměli možnost si na náměstí něco koupit na jídlo a pití. „Další otázka sondovala, zda viděli kulturní vystoupení na náměstí TGM. Pravidelně chodilo 29 procent rádců a náhodně 52 procent. O kulturu na náměstí nemělo zájem 7 procent respondentů a 10 procent se vyjádřilo, že jim nevyhovovalo složení programu. Bez názoru byl zbytek dotázaných,“ řekla Jana Pivodová.  Rádci nemuseli jen vyplňovat přednastavená pole – a zejména u této otázky bylo žádoucí, aby poradili organizátorům, co jim chybělo, nebo co by rádi viděli na podiu příště. Mezi odpověďmi například zaznělo: „Chtělo by to více hudby pro mladé, ne jen samé vystoupení dětí a starých kapel. Hrát Mr. Beana takhle 23.12. – no promiňte… Výborné byly projekce s pohádkami nebo filmy s vánoční tématikou.“

Otázka, týkající se spokojenosti s Mikulášskou nadílkou, vyzněla v odpovědích spíše rozpačitě. Nikoliv kvůli kvalitě programu – ale 74 procent rádců na náměstí na Mikuláše nebylo, takže otázku nebyli schopni posoudit. Jasno měli naopak v tom, zda byla pro Přerov přínosem velkoplošná obrazovka, na níž se promítalo vánoční kino – celých 85 procent rádců obrazovku přivítalo a hodnotilo ji kladně. S pozitivním ohlasem se setkala i Ježíškova dílna, kde si děti mohly vyrábět drobné dárky, nebo přáníčka. Za „dobrý počin“ dílničku hodnotilo 63 procent dotázaných, zatímco za zbytečnost ji označila jen 4 procenta dotázaných – a 33 procent lidí otázku nehodnotilo.

I když většina rádců projevila celkovou spokojenost, třeba jen drobné zklamání zažilo na náměstí TGM 49 procent rádců. Ať už se jednalo o zmíněné uzavřené stánky, nebo slabý Silvestr, kdy se lidem nelíbilo, že na náměstí byla jen retro zábava – zatímco oni čekali něco veselejšího a akčnějšího. Kritikou prošel i jarmark na Horním náměstí, který byl sice avizovaný jako „jarmark“, ale jednoznačně se jednalo o program pro děti, který jim představoval vánoční zvyky. A jeden z rádců odpověděl takto: „Přísloví říká – čeho je moc, toho je příliš. Předloni byla na náměstí totální bída, loni toho bylo zase moc. Chtělo by to něco mezi a bude to dobré. Tím, že tam bylo tolik stánků, tak si lidé pořádně neměli kam stoupnout.“ Poslední otázka, která dotazník uzavírala, se zajímala o to, jestli rádce něco potěšilo – v porovnání s předchozími ročníky. Pro „ano“ se rozhodlo 78 procent rádců.

Celý dotazník i s odpověďmi je od 8. března, kdy výsledky vzali na vědomí radní, dostupný na:
https://www.prerov.eu/cs/samosprava/prerovsky-radce/vanoce-2017-vyhodnoceni-dotazniku/

 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..