Celou noc ze soboty 17. na neděli 18. března 2018 byly v terénu desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří odstraňovali následky řádění silného větru. Ten shazoval a stále shazuje stromy a uvolňuje střešní krytiny.

Jenom od soboty 17. 30 do nedělní sedmé hodiny ranní evidují statistiky hasičů Olomouckého kraje více než 70 událostí. V celkovém součtu hasiči řešili v kraji už více než 150 událostí v souvislosti s větrem.

Stejně jako v sobotu, byla i celou noc situace nejvážnější na Šternbersku a Přerovsku. Na Šternbersku hasiči řešili převážně popadané stromy a větve na komunikacích, drátech elektrického vedení a také na osobních automobilech. Přerovsko si kromě těchto typů událostí vyžádalo i zásahy na uvolněné střešní krytiny:

23:21 hodin – Přerov, Č. Drahlovského – uvolněný kus střechy na budově policie. Hasiči po dohodě kus střechy odstranili.
23:48 hodin – Přerov, Bratrská – odstranění uvolněného plechu ze střechy domu.
0:32 hodin – Přerov, Komenského – nahnutý semafor. Hasiči ho odřezali rozbrušovací pilou.
1:24 hodin – Prosenice – připevnění uvolněné střešní krytiny.

Aktuálně je kvůli popadaným stromům uzavřeno také několik silnic nižších tříd, v přerovském okresu se jedná o úsek mezi Paršovicemi a Lhotou a ve Výklekách část silnice po křižovatku s dálnicí.

EDIT: Pondělí 19.3. 2018 :

Také v noci z neděle 18. na pondělí 19. března vyjíděli hasiči v několika případech likvidovat popadané stromy a větve na komunikacích. Situace se ale výrazně uklidnila a naše statistiky si připsaly dalších pouze 10 událostí.

Nejzajímavějším zásahem byla likvidace nahnutého stromu v obci Loučná nad Desnou, který se nebezpečně skláněl nad penzion a hrozilo, že ho zavalí. V penzionu bylo ubytováno 23 hostů, kterým majitel zajistil náhradní ubytování. Hasiči nejprve pomohli s evakuací ubytovaných a následně, když byl objekt prázný, začali řešit zabezpečení nahnutého stromu. Velitel zásahu vyhodnotil, že nejbezpečnější bude uvázat uvolněný strom ke zdravému. Hasiči zásah zahájili v 19:48 hodin, likvidaci hlásil velitel zásahu v 21:25 hodin. Práci jim komplikoval silný vítr, který celou dobu zásahu na místě foukal.

Předpokládáme, že také dnes bude pokračovat likvidace následků řádění větru, která však již bude více méně v režii pracovníků lesů.

 

Aktuální informace na: http://www.hzscr.cz/

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..