Nový semafor dostane křižovatka ulic Palackého a Komenského. Současný stožár je vychýlený ze své osy a naklání se do prostoru silnice, v poryvech větru se navíc nepříjemně kymácí nad střechami aut. Je ukotven v betonovém základu, takže jeho vyrovnání není možné. A je tu i další důvod, proč je nutno staré světelné signalizační zařízení nahradit novým – překáží v trase plánované cyklostezky. Výměna semaforu není jediná změna, kterou tato frekventovaná přerovská křižovatka projde.  

V srpnu loňského roku se zástupcům města podařilo prosadit zobousměrnění původně jednosměrné silnice v Palackého ulice. Praxe ale ukázala, že je křižovatka před gymnáziem pro průjezd autobusů nevyhovující až nebezpečná.  „Proto bude nutné posunout hranici křižovatky blíže – a to směrem ke školám v Palackého ulici. Autobusy, odbočující z Komenského do Palackého ulice, totiž nemají dost prostoru pro odbočení a tím tu dochází ke kolizním situacím mezi autobusy a vozidly, které jedou po Palackého ulici,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Posunutí příčné čáry o 12 metrů je naplánováno na jaro – a ve stejné době tu bude ukotven i nový semafor, jehož pořízení přijde město na 145 tisíc korun. Nepůjde ovšem jen o výměnu, ale také o změnu naprogramování tak, aby se současně nemíjela vozidla odbočující doprava z Komenského do Palackého ulice s vozidly odbočujícími opačným směrem.

„Nastavení řízení je zapotřebí změnit tak, aby tyto směry neměly současně signál volno, jinak by posunutí hranice křižovatky ztrácelo význam. Je zapotřebí provést i doplnění  semaforu o blikajícího chodce, aby řidiči byli upozorněni na pohyb chodců přecházejících přes komunikaci,“ podotkl Jan Štajnar z přerovského magistrátu.


 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..