Stoleté výročí Československa si Přerované připomenou především ve spojitosti se slavným rodákem Františkem Raschem. Právě on – coby vůdce vzpoury námořníků v boce Kotorské – se navždy zapsal do dějin obou měst. Po potlačení vzpoury byl Rasch na základě rozsudku stanného soudu popraven – stalo se tak 11. února roku 1918, a právě stoleté výročí jeho smrti Přerované vzpomenou pietním aktem, vydáním knihy o jeho životě i výstavou.

Pietní akt se uskuteční v neděli 11. února od 10 hodina na náměstí Františka Rasche.  Program bude pokračovat v Mervartově sále přerovského zámku koncertem skupiny Vocantes, který je naplánován na 15 hodin – a je bezplatný. Následovat bude křest knihy „František Rasch a vzpoura v boce Kotorské“. Při křtu by se měla takřka symbolicky smíchat voda sladká se slanou. „Účast přislíbili také zástupci našeho spřáteleného města Kotor, které jsme požádali, aby nám v lahvi přivezli vodu z moře. My budeme mít vodu z Bečvy – tedy z řeky, která protéká Přerovem, v němž se František Rasch narodil,“ řekla vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná. Autorem knihy je ředitel přerovského archivu Jiří Lapáček, který dal dohromady všechny dostupné informace o dětství, mládí i námořnické kariéře Františka Rasche. „V knize se čtenáři dočtou o jeho rodině – rodičích a sourozencích, ale také tam najdou informace o rakousko-uherském válečném námořnictvu. Dozví se, jak se Rasch stal plavčíkem v námořní škole, velká část je samozřejmě věnována samotné vzpouře v boce Kotorské,“ řekl Jiří Lapáček. Knihu doprovázejí fotografie, mapy, dobové pohlednice, ale také například zápis v matrice narozených, kde je jméno Františka Rasche uvedeno. Zajímavý je rovněž i nákres domu ve Ferdinandově ulici, kde se hrdina narodil a prožil tu rané dětství – nebo dokumenty z Opavy, kam se z Přerova rodina přestěhovala.  Do knihy přispěl více než stoletou fotkou i primátor Přerova Vladimír Puchalský – na jednom ze snímků je tak v knize zvěčněn jeho dědeček Josef Puchalský, který sloužil u námořnictva.

Po křtu bude kniha v prodeji – a návštěvníci si rovněž mohou přímo v Mervartově sále prohlédnout i menší výstavu, která připomene Rasche a události s ním spojené. Tato výstava pak bude přemístěna do Galerie města Přerova na Horním náměstí, kde bud k vidění od 22. února. Ke stoletému výročí Československa se budou v Přerově konat desítky dalších akcí, které zorganizuje město Přerov ve spolupráci s Muzeem Komenského – v plány jsou výstavy, besedy, komentované prohlídky, koncerty, soutěže, nebo třeba promítání téměř zapomenutých filmů.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..