Přerovští radní navrhují zastupitelům, aby zrušili výběrové řízení na prodej ubytovny Chemik a nově doporučují, aby osmipatrová panelová budova s adresou Velké Novosady 13 navždy zmizela z mapy města. Demolici chtějí prosadit právě proto, aby v Přerově nevznikal prostor pro byznys chudobou, s nímž by se do města mohla dostat další vlna sociálně slabých a potenciálně problémových lidí. Zastupitelé se budou jejich návrhem zabývat v pondělí 20. listopadu.

Budova Chemiku byla vystavěna v roce 1968 coby ubytovací zařízení pro zaměstnance Přerovských chemických závodů. Do majetku města se objekt s byty dostal v říjnu roku 2000. V roce 2012 si od města Chemik pronajala První KPU, která zde má ubytovnu,“ řekl Stanislav Jurečka z odboru majetku přerovského magistrátu.  Na každém patře osmipatrového domu jsou čtyři jednopokojové a čtyři dvoupokojové byty – celkem tu může najednou pobývat skoro dvě stě lidí. Podle pronajímatelů slouží část domů jako zařízení pro ubytování zaměstnanců firem či sportovních oddílů, část objektu obývají sociálně slabí lidé. Vzhledem k poloze domu – Chemik stojí kousek od nádraží, deset minut od centra města a v blízkosti velkého marketu – je právě o toto zařízení velký zájem. Objekt ale není v dobrém technickém stavu a radní města se už v listopadu roku 2015 rozhodovali, co s ním dál. Nechali vyhotovit stavebně technické posouzení stavby i s odhadem nákladů na rekonstrukci  – a odhad znalců se zastavil na částce 33 milionů 450 tisíc korun.

„Tuto částku do záchovných prací jsme ale investovat nechtěli. Letos jsme se proto rozhodli, že objekt nabídneme k prodeji. V červnu nám byl znalcem doručen posudek, který konstatoval, že zjištěná cena Chemiku je 19 milionu korun – a cena v místě a čas obvyklá je 14 a půl milionu korun,“ vzpomněl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Do výběrového řízení se přihlásila společnost YDK Czech, která nabídla kupní cenu 17 milionů 555 tisíc korun a předložila i svůj podnikatelský záměr – tedy zrekonstruovat Chemik a pak jej využít jako nájemní dům s byty. Komise pro projednávání záměrů v majetkoprávních záležitostech, která je poradním orgánem rady, ale radní města upozornila, že společnost YDK Czech je navázána na dalších jednačtyřicet subjektů, které vznikly v průběhu letošního roku. „Jevilo se nám, že je společnost účelově založená – a to s vysokou pravděpodobností pro byznys s chudobou. Znamenalo by to, že by tu hrozilo reálné riziko vzniku ubytovny pro sociálně slabé. Nechceme tento druh podnikání podporovat,“ vysvětlil náměstek Košutek. Radní proto pro tento prodej ruku nezvedli – naopak navrhují, aby padesát let stará budova byla zdemolována. „Demolice objektu se může pohybovat od 10 do 12 milionů korun. Náklady by bylo možné případně spolufinancovat z programu Ministerstva pro místní rozvoj – bude-li ovšem tento titul vypsán pro rok 2019. V tom roce by totiž – v případě souhlasu zastupitelstva – mohlo k demolici dojít,“ doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Město se opakovaně brání vzniku ubytoven

V Přerově je v současné době osmnáct sociálních ubytoven. Aby tu nebujel další byznys s chudobou, rozhodli se v roce 2016 zastupitelé koupit za 42 a půl milionu korun hotelový dům Strojař, který stojí v centru Přerova. I v tomto případě hrozilo, že by panelový dům mohla koupit společnost, která by tu rozjela ubytovací byznys. Strojař byl – stejně jako Chemik – postaven v roce 1968 a sloužil coby ubytovací zařízení pro zaměstnance Přerovských strojíren. Později dům vlastnila armáda, takže v objektu žili vojáci z bochořského letiště – po zrušení základny byl objekt opuštěný a Ministerstvo obrany ho nabízelo k prodeji. Obava, aby 144 pokojů neobsadili sociálně slabí lidé, přiměla zastupitele zvednout ruku pro koupi objektu. O budoucnosti Strojaře se v současné době stále jedná.

„Opakovaně už zasedala porota pro architektonicko-urbanistickou soutěž – odborníci definují podmínky soutěže, která bude vyhlášena. V současné době ještě zjišťujeme únosnost stropů, která je pro další jednání velmi důležitá a limitující,“ konstatoval přerovský radní Petr Vrána.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..