Demoliční bagr začal dnes ráno s bouráním čtyř domů ve Škodově ulici v Přerově. Někdejší romské ghetto bude do měsíce srovnáno se zemí – a zůstane jen na fotkách a ve vzpomínkách Přerovanů. Město za bourání zaplatí 3 a půl milionu korun, z toho 2 a půl milionu dostal Přerov ze státní dotace. Po demolici bude místo zatravněno, částí Škodovy ulice pak provede nová dopravní stavba – průpich městem.

Škodova ulice platila několik posledních desetiletí za místo se „špatnou adresou“. Původně v cihlových domech, postavených jen kousek od nádraží, žili železničáři, později se do lokality začali stěhovat problémoví lidé a neplatiči. V devadesátých letech minulého století se už mluvilo o Škodově ulici jako o romském ghettu. Zástupci města byli tehdy postaveni před otázku, co s dezolátní čtvrtí, v níž bylo osmdesát bytů a v nich až 500 sociálně slabých nájemníků. Padlo rozhodnutí, že soubor osmi domů bude prodán i s nájemníky slovenské společnosti Immofin, a to za 1 a půl milionu korun. Společnost se v roce 2007 zavázala, že najde na své náklady nové bydlení pro desítky rodin, následně měly být domy zbourány a na jejich místě vyrůst výstavní čtvrť, jejíž dominantou se měl stát polyfunkční dům. Developer sliboval sto padesát bytů a provozovny s obchody a službami. Velkolepé plány, které měly být naplněny do pěti let od uzavření smlouvy, ale nakonec zůstaly jen na papíře. Společnost stačila vystěhovat rodiny do jiných bytů, přejmenovat se na Opera Bohemia, částečně domy zdemolovat – a nakonec připustit, že své závazky nesplní. V roce 2012 už bylo u Krajského soudu v Ostravě zahájeno proti této firmě insolvenční řízení. Čtvrť byla oplocena a zakonzervována. Zastupitelé nakonec vloni odsouhlasili, že koupí Škodovu ulici zpět do majetku města, a to za 3 miliony 270 tisíc korun.

Začátkem letošního roku se pustila odborná firma do odklízení zbytku sutin, v říjnu pak začali dělníci vyklízet sklepy a bagr zahájil konečnou demolici objektů.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..