Plakáty s výzvou přerovského primátora Vladimíra Puchalského „zaplavily“ dnes ráno všechny výlepové plochy v Přerově, jsou vyvěšené na nástěnkách celé řady veřejných budov – a do konce týdne dostanou Přerované osobní sdělení prvního muže radnice i do svých schránek. Plakát obsahuje text, v němž primátor vyzývá občany, aby začali ve věci dálnice D1 komunikovat  s představitelem nevládní organizace Děti Země Miroslavem Patrikem. Na plakátě je na něj uvedeno telefonní číslo i mailový kontakt.

Důvodem jeho rázného kroku je fakt, že Děti Země mohou až o několik let zbrzdit stavbu dálnice D1 z Říkovic do Přerova, na níž už dusící se Přerované čekají dvacet let. Organizace se odvolala proti stanovisku Krajského úřadu v Olomouci, který pro stavbu posledního úseku povolil výjimku ze zákazů u zvláště chráněných druhů. Stavební dění podle nich naruší biotop šestadvaceti druhů živočichů – a to od batolce červeného přes křečka polního až po skokana štíhlého – které by mohly stavbou trpět. „Jsem přesvědčen, že kraj rozhodl velmi správně a věcně. Jenže tímto odvoláním se prodlužují lhůty pro zahájení deseti kilometrové stavby dálnice v úseku Říkovice – Přerov. Aktivisté požadují změnu trasy. To by ale znamenalo vrátit se na začátek a stavba by byla zdržena o mnoho let,“ řekl primátor Přerova Vladimír Puchalský. Právě on velmi často čelí dotazům Přerovanů, kteří se ptají, jakou hodnotu má ve výčtu šestadvaceti strádajících živočichů zdraví člověka. Připomínají mu, že oni i jejich děti trpí, protože se město stává dopravním špuntem, mnohdy dokonce pastí – a jsou to oni, kdo je sužován výfukovými zplodinami, prachem a hlukem. „Mohou mě Děti Země mít za necitu, ale v mém žebříčku hodnot je zdraví každého Přerova ceněno víc, než zdraví křečka polního. Byť proti křečkům nic nemám,“ konstatoval primátor Puchalský.

S textem plakátu seznámí primátor ministry dopravy a životního prostředí a také představitele Ředitelství silnic a dálnic ČR.


 

Dostavba dálnice D1 – dvacet let čekání a slibů

Dálnice D1 0136 (Říkovice – Přerov) a 0137 (Přerov – Lipník nad Bečvou) + Už v roce 1998 poslali přerovští zastupitelé dopis ministrovi dopravy Antonínu Peltrámovi s urgencí stavby dálnice D1 – a informovali ministra o katastrofální dopravní situaci. Ministr Peltrám tehdy slíbil zahájení stavby v roce 2003.
+ Od roku 2000 se v křesle ministra dopravy vystřídali Jaromír Schling, Milan Šimonovský, Aleš Řebíček, Petr Bendl, Gustav Slamečka, Vít Bárta, Radek Šmerda, Pavel Dobeš, Zbyněk Stanjura, Zdeněk Žák, Antonín Prachař a Dan Ťok. Ti všichni se opakovaně zabývali urgencemi zástupců Přerova.

  •  V únoru roku 2007 bylo podepsáno Memorandum pro podporu rozvoje dopravní technické infrastruktury mezi Přerovem, Lipníkem nad Bečvou, Kojetínem a Hranicemi – a byla odeslána žádost o pomoc s urychlením výstavby dálnice D1 na ministerstvo dopravy.
  • V roce 2007 probíhala jednání s ministrem dopravy a generálním ředitelem ŘSD. Tehdy se sliboval termín zahájení dálnice D1 Říkovice – Přerov v letech 2010 až 2013.
  •  V červnu roku 2009 Zastupitelstvo města vyslovilo znepokojení nad problémy s financováním staveb státní dopravní infrastruktury zvláště s ohledem na realizaci D1 – staveb 0136 a 0137 – a pověřilo vedení města k jednání s Ministerstvem dopravy a s ŘSD.
  • V lednu roku 2011 byly aktivity vystupňovány – bylo svoláno Zastupitelstvo města Přerova výhradně k řešení dopravní situace v  Přerově za účasti zástupců ministerstva dopravy, poslanců, kraje, Ředitelství silnic a dálnic. Byla schválena Výzva zastupitelů k vyřešení dopravní krize, kterou následně peticí podpořilo přes 15 tisíc Přerovanů, ale i návštěvníků města. Tuto petici projednával a v závěru roku 2011 podpořil i Senát Parlamentu České republiky. Petice s výzvou byla zaslána v únoru 2011 ministrovi dopravy Danu Bártovi.
  •  V květnu roku 2011 bylo podepsáno Memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře vybudování chybějících úseků dálnice D1 staveb 0136 a 0137 starosty obcí a měst na Přerovsku, Lipensku a Hranicku – podporu vyjádřili i hejtmani Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje. V červnu roku 2011 byl kontaktován s naléhavou žádostí o řešení dopravní situace ministr Radek Šmerda.
  • 1. července roku 2011 se ministrem dopravy stal Pavel Dobeš. Dne 15. září toho roku bylo ministrovi zasláno memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře vybudování chybějících úseků dálnice spolu s podpisovými archy. V září 2011 navštívil Pavel Dobeš Přerov a vyjádřil se, že prioritou je dokončení dálnice. Předpokládalo se zahájení stavby úseku 0137 v roce 2012. Stavba 0136 měla být zahájena v roce 2014.
  •  Další ministr dopravy Zdeněk Žák na vládě v listopadu roku 2013 prosadil, že stavba Přerov – Lipník bude v letech 2014 až 2017 a stavba Říkovice – Přerov v letech 2015 až 2018. Dne 29. ledna 2014 se stal ministrem dopravy Antonín Prachař a 4. prosince 2014 Dan Ťok. Stavba obou úseků dálnice se začala přibližovat – mimo jiné i díky tomu, že 18. května roku 2015 byla v Přerově zřízena kancelář na výkup pozemků, potřebných pro stavbu dálnice mezi Říkovicemi a Přerovem. Úsek Přerov – Lipník se začal stavět v roce 2015, stavba úseku Říkovice – Přerov ale dosud nebyla zahájena. V současné chvíli se řeší odvolání Dětí země k výjimce ze zákazu u zvláště chráněných druhů.
  • Dálnice D1 Říkovice – Přerov slovy čísel: Jedná se o úsek délky 10,1 km, délka mostů 1,9 km, 4 km protihlukových stěn, předpokládaná cena 7,5 mld. bez DPH.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..