Dno jezírek pokrývá až půl metru bahna.

Letité nánosy bahna, které se v průběhu let usadily v jezírkách přerovské ornitologické stanice, budou ještě letos vytěženy. Do odbahnění vodní plochy a do průklestu stromů v areálu stanice půjde z kasy města skoro 700 tisíc korun. O investici rozhodli radní.

„Jedná se o dvě jezírka, z nichž větší – východní jezírko – je pozůstatkem bývalého slepého ramena řeky Bečvy a menší – západní jezírko – vzniklo ve 30. letech 20. století při budování  ornitologické stanice. Obě jezírka jsou velmi silně zanesena a ornitologové nás už delší dobu žádali o řešení,“ uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský. Ještě letos na podzim proto areál obsadí stroje, které vytěží ze dna kubíky bahna. „Zanesení způsobily v největší míře naplaveniny při povodních v letech 1997 a 2010, své také udělalo listí z okolních stromů. Je tam až padesát centimetrů bahna. Malý vodní sloupec v jezírku – zejména v letních měsících – způsobuje kyslíkový deficit, kvůli kterému několikrát došlo k úhynu ryb,“ doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Jezírka v areálu ornitologické stanice leží částečně v ochranném pásmu přírodní památky Malé laguny. Obě jsou významným krajinným prvkem, a také důležitou pomůckou při výuce ve Středisku volného času Atlas a Bios i v programech ornitologické stanice.

„S ohledem na výskyt chráněných obojživelníků – skokanů – lze vyčištění provést až na podzim, tedy v září či říjnu, kdy už jim žádný zásah neublíží. Jsme rádi, že jezírka konečně projdou očistou, pokud je nám známo, tak ještě nikdy čištěna nebyla,“ řekl vedoucí Ornitologické stanice Muzea Komenského Josef Chytil. Zároveň podotkl, že očekává také výrazné oživení jezírek i z hlediska bezobratlých živočichů, kterým stejně jako rybám vadí kyslíkový deficit a silné zastínění tohoto biotopu.

Foto: Jezírko čeká po letech důkladná očista. Teď je silně zanesené bahnem a listím

Komentář

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..