Výstava prostřednictvím zjednodušených stylizovaných rekonstrukcí různých hanáckých staveb a jejich interiérů přiblíží návštěvníkům rok na hanáckém venkově, a sice zhruba v době před 150 lety. Tedy v době, kdy dílčí části města Přerova, a to Předmostí a Šířavu, tvořily zejména vesnické usedlosti s bohatou historií a kulturními tradicemi, které jsou v dnešní době pomalu, ale jistě již téměř zapomenuty.

Představí se tak hanácká hospoda a kostel, hanácké obytné domy v různých ročních obdobích, stodola s humny a stáj. Výstava návštěvníkům přiblíží různé tradice, zvyky a činnosti spojené s jednotlivými ročními obdobími a důležité události v životě venkovského člověka.

Část výstavy bude věnována také předmětům odkládaným na půdu, tzv. „hanáckému obrození“ na přelomu 19. a 20. století a také 50. výročí vzniku Folklorního souboru Haná Přerov, který byl založen v roce 1967. K této výstavě bude patřit rovněž výstava fotografií muzejní fotografky Jitky Hanákové, které jsou zajímavé nejen svým konceptem a inspirací folklorem, ale i prostředím kde vznikly. Fotografování proběhlo v prostorách, kam se běžně návštěvník muzea vůbec nedostane a tím je půda přerovského zámku.

Bonusem navíc bude i  možnost prohlédnout si v rámci vstupného na tuto výstavu také stálou expozici Národopis Hané a Záhoří, která je na přerovském zámku instalována a otevřena již od roku 1996.

Další část projektu bude tvořit cyklus přednášek, workshopů a komentovaných prohlídek, divadelní muzejní noc, XIV. ročník  Odborné konference o Hané a rovněž lektorovaný a samoobslužný edukační program Poklady z hanácké půdy aneb Jak se žilo u Křópalů pro děti a mládež do 18 let.

Výstava Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané, kterou zahájila vernisáž včera 13. dubna v 17.00 hodin v přerovském zámku, můžete navštívit až do 18. října 2017.


Výstavní projekt podpořilo město Přerov, Televize Přerov s. r. o., APITEA Technologies, Pivovar ZUBR, a.s., Pekárna Racek, s.r.o., Hanácká kyselka a.s. a Olomoucký kraj.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..