Přerov – Jste-li fanouškem ornitologického cechu, máme pro Vás výbornou zprávu. V dubnu a květnu se můžete těšit na velký počet akcí po celém Olomouckém kraji.

28. 4. 2017 – Kvákání v Domu přírody v Horce nad Moravou

Sraz v pátek odpoledne 28. 4. (čas bude upřesněn na www.slunakov.cz) u vstupu do ekocentra Sluňákov. Čeká Vás jarní procházka areálem Domu Přírody LP kolem rybníčků, tůněk a řeky, v průběhu povídání o obojživelnících a dalších vodních zvířátcích, určování druhů žab podle hlasu, lovení v tůňkách – vhodné zejména pro rodiny s dětmi. Pořádá ekocentrum Sluňákov ve spolupráci s MOS a Centrem popularizace vědy Přírodovědecké fakulty UP.

9. 4. 2017 – Za „datly“ v Olomouci

Sraz v sobotu 29. 4. v 9:00 u vstupu do Michalského stromořadí (u budovy městské policie, ul. Kateřinská). Procházka olomouckými parky na téma letošního Ptáka roku – pozorování a poslouchání šplhavců („datlů“) v městských parcích, ukázky jejich pobytových stop, prohlížení dostupných dutin endoskopickou kamerou a povídání o dutinách). Pořádá ČSO ve spolupráci s ve spolupráci s MOS a Centrem popularizace vědy Přírodovědecké fakulty UP.

29.4. 2017 – Vítání ptačího zpěvu na Záhlinických rybnících

Sraz v 8:15 v Záhlinicích u Hostince U Čápa. Doprava do Záhlinic individuální, vlakové spojení z Přerova 7:35 (z Hulína – odjezd v 8:02), příjezd do Záhlinic v 8:05, pěšky asi 5 min. na místo srazu. Projdeme společně soustavu rybníků a nahlédneme zcela jistě nejen do tajů ptačí říše. Akce se koná za každého počasí a končí přibližně okolo 14. hodiny. Návrat zpět do Záhlinic, tak aby bylo možné stihnout vlaky (směr Hulín v 13:55, směr Otrokovice v 14:03). Akci pořádají Ornis Muzea Komenského, Moravský ornitologický spolek a ČSOP Via Hulín.

30. 4. 2017 – Čarodějnický víkend na Pevnosti poznání v Olomouci

Sraz v areálu Korunní pevnůstky (Pevnosti poznání UP). Večerní procházka olomouckými parky se sledováním (a posloucháním) soumračné aktivity ptáků, později i sov a netopýrů. Akce zakončuje celodenní program na Pevnosti poznání, jehož součástí budou i přednášky a ukázky „čarodějnických“ zvířat (sovy, netopýři, hadi) – více informací na www.pevnostpoznani.cz (termín a program bude upřesněn). Pořádá Centrum popularizace vědy Přírodovědecké fakulty UP ve spolupráci s ČSO.

1. 5. 2017 – Vítání Ptačího zpěvu v Řepčíně

Sraz v 6:00 u mostu přes Mlýnský potok v Olomouci-Řepčíně, na konci Martinovy ulice. Ukončení mezi 8:00 a 9:00 u koupaliště Poděbrady. Součástí akce bude ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Pořádáno ve spolupráci s DDM Olomouc a 71/02 ČSOP Upolín a centrem Sluňákov.

1. 5. 2017 – Noc slavíků v Olomouci

Sraz u kostela sv. Mořice (zadní část ul. Opletalova) ve 21 hodin. Krátká noční procházka (směr Řepčín) jarní přírodou za hlasy slavíků. Ukončení do 23. hodiny. Pořádáno ve spolupráci s centrem Sluňákov.

6.5. 2017 – Vítání ptačího zpěvu na Chvalčově

Sraz na autobusové zastávce Chvalčov, pošta v 7:55 (příjezd busu od Bystřice p. Host. 7:42 a od Zlína 7:51). Půjdeme kolem lomu k přírodní památce Pod Kozincem a dále sady nad Chvalčovem až do bystřického parku Zahájené. Předpokládané ukončení akce je okolo 13 hod v Bystřici pod Hostýnem. S sebou pevnou obuv, svačinu, pití a pláštěnku. Za příznivých podmínek proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Akci pořádají Moravský ornitologický spolek, Ornis Muzea Komenského a ČSOP Via Hulín.

6. 5. 2017 – Vítání Ptačího zpěvu na tovačovských rybnících

Sraz u sádek v Tovačově v 8.00 hod. Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Budeme naslouchat zpěvu ptáků a přímo v terénu se seznámíme s hlasy nejběžnějších druhů. Uniknout si nenecháme ani pohled na přítomné vodní ptáky.

8. 5. 2017 – Vítání ptačího zpěvu a výprava za ptákem roku v Litovelském Pomoraví
Sraz je v 8:00 u vlakové zastávky Litovel-město. Trasa povede přes PP Hvězda a NPR Vrapač. Na programu bude určování ptáků podle hlasů, povídání o jejich životě a ukázka kroužkování. Pravděpodobné ukončení akce je kolem poledne. Akce je pořádána ve spolupráci s Muzejní společností Litovelska o.s.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..