Vernisáž pojatá jako večírek zasvěcený polské fotografii a reáliím, spojená s ochutnávkou polských specialit a jako bonus koncert polské kapely KSW 4 Blues. Tak lze shrnout zahájení výstavy fotografií pořízených metodou kamera obscura polských autorů Grzegorze Sidorowicze a Krzysztofa Jędrzejczyka v Galerii města Přerova, která se uskuteční ve čtvrtek 23. února v 17 hodin.

„Po programu v galerii bude od 20 hodin následovat after party v café Base Camp, kde zahrají hudebníci z Bytomi a Gliwic pro širší publikum. Koncert pořádá Nadační fond Blues nad Bečvou,“ zve vedoucí městské galerie Lada Galová.

Výstava Dírkové fotografie představí autorské duo Grzegorz Sidorowicz a Krzysztof Jędrzejczyk, oba z Boleslawieca

Grzegorz Sidorowicz není Přerovanům neznámým autorem. V roce 2013 představil v přerovské výstavní síni Pasáž reportážní fotografii z hudebního workshopu z festivalu Blues nad Bobrem, který polská strana organizovala společně s Nadačním fondem Blues nad Bečvou. Sidorowicz fotografuje od roku 1980, jako instruktor fotografování začal pracovat o pět let později. V letech 1984 – 2012 byl autorem desítek fotografických výstav, účastník plenérů a skupinových výstav v Polsku i v zahraničí. Je spoluzakladatelem Asociace Fotograficznego Camera.

Mezi jeho důležitá působení lze zařadit například účast na Mezinárodním salonu fotografie u příležitosti 150. výročí vynálezu fotografie v Moskvě 1989, práci v Almanachu polské umělecké fotografie v roce 1991 nebo účast na Výstavě mladých polských tvůrců fotografie v Austinu, Texas, USA v roce 1993.

Od roku 2007 vede fotografické workshopy dírkové kamery a klasických technik fotografie v kulturních institucích v celém Polsku, v domovském  Boleslawiecu pořádal v roce 2009 Světový den dírkové fotografie.

Krzysztof Jędrzejczyk je rodákem z Varšavy, avšak od roku 1975 roku žije a pracuje v Bolesalwiecu. Jako absolvent Vojenské technické akademie měl náročné povolání a coby amatérský fotograf si „hrou“ s objektivem nejprve chtěl odpočinout od stresu všedních dnů. V roce 2009 však svého koníčka zprofesionalizoval a své práce vystavoval na mnoha výstavách, organizovaných Stowarzyszeniem Fotograficzne CAMERA v galeriích  Ogólnopolskiego Festiwalu Fotografii Otworkowej OFFO w Jastrzębiu Zdroju. Ve společenství dnes plní dokonce funkci předsedy.

Výstava Dírkové fotografie je pořádána ve spolupráci s Městským evropským informačním střediskem, Polským kulturním institutem v Praze, Nadačním fondem Blues nad Bečvou a za finančního přispění Olomouckého kraje. Potrvá do neděle 26. března.

„Poté ji vystřídají obrazy jazzového trumpetisty, hudebního skladatele a malíře slovenského původu Laca Decziho.  Jeho výstava bude organizována jako doprovodný program k Matějské jazzové pouti v Městském domě,“ nastínila výstavní plány na duben Lada Galová.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..