Ulici Svépomoc v Přerově čeká přeložka veřejného osvětlení. Pro čtvrť rodinných domů, která stojí v centru města, to bude znamenat znatelný zásah. Až dosud měly domky vedeny rozvody nízkého napětí ve sloupech, na nichž byly nainstalovány lampy, které ulici osvětlovaly. Teď se ČEZ rozhodl pro moderní řešení – napětí povede podzemní cestou.

„Tím pádem ale budou zbořeny betonové sloupy s osvětlením. A my musíme najít nové řešení. Není vhodné instalovat sloupy pro veřejné osvětlení znovu do předzahrádek rodinných domů, nové veřejné  osvětlení bude umístěno na  stožárech umístěných  v chodnících před domy,“ vysvětlil Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Projektová   dokumentace  pro  přeložku   veřejného  osvětlení je  vypracována a  březnová  rada  města  bude schvalovat uzavření   smlouvy se zhotovitelem.

„Stavební práce spojené s přeložkou osvětlení budou probíhat současně s přeložkou sítí ČEZ. Předpokládaný termín pro dokončení je konec srpna letošního  roku,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Majitelé domů z ulic Na Svépomoc – a dále pak z ulic Svépomoc I. a Svépomoc II., budou muset počítat s tím, že jejich předzahrádky naruší na jaře stavební práce.

Na akci může město čerpat dotaci z programu Ministerstva průmyslu a obchodu, který je zaměřený na realizaci energeticky úsporných opatření. Žádosti ministerstvo přijímá do 28. února. „Na dotace dosáhnou jen projekty, které zajistí, že bude dosažena úspora energie u rekonstruované části veřejného osvětlení – a to minimálně 35 % průměrné celkové spotřeby energie v MWh. Nezbytný je i energetický posudek, ve kterém je hodnota úspory prokázána,“ uvedla Ivana Pinkasová z odboru řízení a investic přerovského magistrátu. Posudek, který zástupci města nechali zpracovat, jednoznačně konstatuje, že navržené řešení na Svépomoci představuje úsporu energie 57,5 %. Projekt Přerova tedy uvedené kritérium úspory splňuje.

            „Podmínkou je také to, že stavba musí proběhnout v roce 2017 a výše dotace se může vyšplhat maximálně do 50 procent ze způsobilých výdajů, maximálně to ale může být 2 miliony korun,“ doplnila Ivana Pinkasová.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..