Na opravu čeká příkop u přerovského zámku – a rekonstrukcí projdou i hradby, které příkop lemují. Radní města už schválili zahájení výběrového řízení na stavební firmu, která se ještě letos pustí do práce. Úprava by měla přijít na 2 miliony 200 tisíc korun a část nákladů by mohla pokrýt dotace.

 „Počítáme s opravou kamenné zdi v jihozápadní části hradebního příkopu, která je součástí opevnění vnitřního města. Hradební zdivo uzavírá dvorní část – zahrady za domy v ulici Wilsonova,“ uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Stavební práce mají probíhat z obou stran hradební zdi.

„Musí dojít ke statickému zajištění hradební zdi pomocí injektážních vrtů, dále je v plánu vybourání nepůvodního cihelného a narušeného zdiva, dozdění niky a zaspárování. Součástí akce je rovněž oprava temene hradeb a jeho obklad břidlicovými deskami,“ doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Rekonstrukcí projdou hradby v délce zhruba patnácti metrů, výška ze strany hradního příkopu je sedm metrů, ze zahrad až devět a půl metrů.

„Předpokládáme, že na tuto akci bude do konce března podána žádost o dotaci z programu regenerace městských památkových zón. Jednou z podmínek tohoto programu je doložení uzavření smlouvy o dílo,“ konstatoval náměstek Měřínský.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..