Společnost Domov Alzheimer má zájem vybudovat v Přerově centrum pro lidi postižené Alzheimerovou nemocí. Po prohlídce zcela nebo částečně nevyužitých přerovských budov padla volba na Chemoprojekt – budovu z padesátých let, která stojí v centru města takřka uprostřed panelového sídliště.

„Pro naše účely by byla ideální. Jsme schopni objekt přebudovat na moderní zařízení, které bude sloužit lidem postižených Alzheimerovou nemocí, jinou formou demence či dalšími nemocemi stáří,“ řekl na setkání se zástupci města Zbyněk Gembiczki, který vede toto zařízení v Darkově a je zároveň ředitelem pro rozvoj sítě Domovů Alzheimer.

Záměr si vyslechli prozatím předsedové klubů zastoupených v zastupitelstvu. Posléze se bude tímto plánem zabývat rada města a také zastupitelstvo. „Společnost Domov Alzheimer projevila zájem od města Chemoprojekt odkoupit a objekt na své náklady zrekonstruovat. Podle předběžných odhadů by zde mohlo najít nový domov až sto lidí. Pracovně by tu našlo uplatnění v trojsměnném provozu zhruba osmdesát lidí,“ uvedl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil.

I když se o projektu hovoří především s pozitivním dopadem na sociální oblast,  tak podle zástupců města není možné opomenout ani fakt praktický a to ten, že by se prodejem Chemoprojektu město zbavilo zátěže nemovitosti, pro niž nemá plnohodnotné využití. Budovu Chemoprojektu získal Přerov v roce 2007 za 22 milionů korun.

„Zatím nemáme odhadní cenu, za níž by se mohl Chemoprojekt prodat, ale do doby projednání záměru v orgánech obce ji budeme znát. Každopádně na provoz Chemoprojektu ročně doplácíme částkou půl milionu korun, což není nevýznamná suma,“ uvedl na závěr Miloslav Dohnal z odboru majetku přerovského magistrátu.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..