Premiérový ročník závodu Ledňáček s Best4Run je již minulostí. V sobotu 21. ledna si našlo cestu na start celkem 84 sportovců. Závod, který je také součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, uspořádal oddíl atletiky SK Přerov ve spolupráci s přerovskou běžeckou speciálkou Best4Run. Pro běžce byl připraven devítikilometrový okruh v okolí přerovské rokle – na rozdíl od zářijového Extrém Race se ale neběželo na motokrosové trati, nýbrž v jejím okolí do čekyňských lesů a po přilehlých polích a loukách.

 S náročnými podmínkami na trati, kde běžcům znepříjemňoval pohyb led a sníh, se nejlépe popasoval Radoslav Šíbl z Ekodrillu Zlín. Tempo udával již od začátku závodu a svým soupeřům nedal vůbec žádnou šanci. Ustanovil tak první traťový rekord, který vměstnal těsně pod 39 minut (38:57 min). Kromě celkového prvenství si připsal také první místo v kategorii A.

Ze skupinky pronásledovatelů se před cílem utrhl přerovský běžec, který ale hájí barvy AK Kroměříž, Tomáš Blaha. Cílovou čáru protnul v čase 39:15 min a bral celkové druhé místo. O jeden stupínek si polepšil v kat. B, kde zvítězil. Jen 13 sekund zpět za ním zůstal grymovský Petr Kučera – a to pro něj znamenalo v kat. B druhé a celkové třetí místo. Stupně vítězů v kat. B doplnil Marek Štěpán ze Sokola Týn nad Bečvou (43:00 min).

„V prvním závodu v roce jsem sice vyhrál v kategorii před stále se lepšícím Petrem Kučerou, ale dlouho jsem tahal za kratší konec provazu. Radek Šíbl šel dnes nekompromisně za absolutním vítězstvím a nedal nikomu šanci. Bohužel se mi nepodařilo se dostat s ním do kontaktu a znepříjemnit mu bezva kros. Je známo, že v terénu je hodně nebezpečný. Ale příště ho dám,“ ohodnotil svůj výkon na svém facebookovém profilu Tomáš Blaha.

Pro druhé místo v kat. A si doběhl Radek Polák reprezentující AD Team (40:10 min). O třetí místo se „porvali“ borci z TJ Ligy 100 Olomouc – o dvě vteřiny byl v cíli nakonec rychlejší Stanislav Krajča (41:05 min) před Janem Lachnitem.

SK Přerov měl v celém startovním poli pouze dva zástupce. Dobře si vedl Jan Jakubíček, který se sice specializuje na střední tratě na dráze, ale několikrát už dokázal, že umí i vytrvalostní závody. V sobotu bral v kat. A šesté místo a celkově byl devátý (43:15 min). Druhý z našich zástupců Michal Jančík obsadil v „áčku“ osmnácté místo (52:01 min).

V závodu žen dominovala drnovická Zuzana Svobodová, která zvítězila s velkým náskokem před Andreou Jelínkovou z Olomouce. Svobodová běžela čas 48:25 min a nastavila tak laťku poměrně vysoko i pro další ročníky. Jelínková byla v cíli téměř o čtyři minuty později (52:36 min). Třetí místo obsadila bývalá přerovská atletka, která se už ale pár let věnuje triatlonu, Alena Losertová (Zapro Team). Její čas byl 53:56 min.

Tyto tři ženy stály na stupních vítězů jak v kategorii F, tak v celkovém pořadí.

Vítězkou kat. G se stala Gabriela Krčmářová ze SRTG Prostějov (55:56 min). Druhé místo brala Irena Moničová z teamu Mattoni Freerun (59:38 min) a na třetí pozici se umístila Iva Podjuklová z SK Hranice (1:02,51 min).

Všem běžcům děkujeme za účast a těšíme se na viděnou na některém z dalších běhů, které budeme v letošním roce pořádat. Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje se k nám do Přerova vrátí v roce 2017 ještě dvakrát – nejprve v květnu, kdy se uskuteční Nadační běh Mamut, a poté v listopadu, kdy pořádáme tradiční Běh 17. listopadu.

Martina Koutňáková, atletický oddíl SK Přerov.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..