Ne každý může o vánočních svátcích být doma se svými blízkými. Své o tom ví i sestra Marie Goretti Dřímalová, kaplanka Nemocnice Přerov, která dochází za pacienty už více než deset let. Kolem Vánoc přitom více než jindy vnímá potřebu druhých nebýt sám. A to bez ohledu na víru.

 „V čase vánočních svátků každoročně zájem o mé služby roste, a to obzvláště na odděleních LDN, kde osamocení starší lidé hledají kromě péče i podporu a také něčí blízkost, aby se necítili sami. Své služby zde nabízím samozřejmě po celý rok, ale zájem vždy roste právě o Vánocích, Velikonocích a také v době letních dovolených. V těchto obdobích jsou lidé obzvláště citliví a vnímaví vůči svému okolí, myslí na své blízké, kladou si otázky, které se dotýkají jejich existence a bojí se osamocenosti,“ popisuje sestra Marie Goretti Dřímalová, nemocniční kaplanka Nemocnice Přerov s tím, že její hlavní snahou je bez ohledu na roční období přivést pacienty na jiné, pozitivní myšlenky.

S pacienty a jejich příbuznými si kaplanka nejčastěji povídá, naslouchá jim, nebo nemocným předčítá. A to zdaleka ne jen z Bible. Své služby totiž nabízí i nevěřícím. „Nemocné se snažím potěšit a povzbudit, dodávat jim naději. Bez ohledu na jejich víru naslouchám jejich potřebám, bolestem i radostem a snažím se je povzbudit. Teď před Vánoci si povídáme hlavně o podstatě Vánoc,  o tom, že se stal Bůh pro nás člověkem, žil náš pozemský život, vzal na sebe všechny naše starosti, utrpení, nemoci, bolesti a nesl to vše s námi,“ vysvětluje sestra Marie Goretti Dřímalová, která je pacientům v Nemocnici Přerov k dispozici téměř po celý rok, svátky nevyjímaje.

„Na Štědrý den pravidelně spolu s charitními pracovníky navštěvujeme jednotlivé pacienty, zpíváme jim koledy a přinášíme jim Betlémky pro radost. Postupně takto projdeme všechna tři oddělení LDN a pacienti v tento čas bývají opravdu hodně dojatí. Zdravotníci i sestřičky si naše zpívání koled ale také velmi oblíbili,“ shrnuje sestra Marie Goretti Dřímalová.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..