Miliony korun mohou v příštím roce vylepšit a zmodernizovat všechny základní a mateřské školy, které zřizuje město Přerov. Peníze by mohly na jejich účty přijít z více pramenů – a první zdroj už mají schválený. Díky zateplení mnoha budov a také díky mírné zimě ušetřily školy a školky za otop, takže teď mohou uspořenou částku využít ve prospěch svých zařízení.

„Oproti původnímu plánu nastřádaly částku přesahující 600 tisíc korun. Ředitelé si pak mohli naplánovat, kam ušetřené peníze pošlou. Například v Základní škole Komenského pořídí do části tříd nové osvětlení, U Tenisu koupí několik nových lavic i židlí a třeba na Trávníku zainvestují do nového kamerového systému,“ řekl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).

I ředitelé „mateřinek“ už mají své plány. Například školka v Kozlovské bude investovat do oprav myčky a plotu – a navrch ještě dětem pořídí nové povlečení, zatímco ve školce Máchova-Sokolská si koupí ledničku a tiskárnu.

Mnohem více peněz ale mají šanci získat v roce 2017 z kasy města. Původně radní plánovali, že za skoro 35 milionů korun zateplí Základní školu Boženy Němcové. Po osobní návštěvě ale primátorův náměstek Navrátil vyhodnotil celkový stav, přehodnotil původní záměr a rozhodl se podpořit jiné priority.

„Škola dostane v příštím roce novou střechu za 5 milionů korun a dalších téměř 30 milionů poputuje do školství a sociální oblasti. Není to ale tak, že bychom Základní školu Boženy Němcové nechtěli zateplit, ale zatím se nám to nejeví jako nutné. Škola má silné zdi, kterými tolik neprofukuje – jako u budov z panelů,“ konstatoval náměstek Navrátil.

Ten také prozradil, že ze zmíněné 30 milionové částky poputuje 9 milionů na plánované zateplení Domu s pečovatelskou službou U Žebračky a pro školy i školky tak zbyde zhruba 20 milionů korun.

„Známe už jejich priority na opravy a úpravy. Jasno mám v tom, že bych se chtěl zaměřit na delší dobu opomíjené mateřské školy – máme v plánu zkvalitnit vnější i vnitřní prostory pro naše nejmenší Přerovany. Počítáme například s výměnou zbývajících oken u deseti mateřských škol, zakoupením herních prvků na zahradu, a rád bych školky vybavil i novými hračkami,“ nastínil Navrátil.

ZŠ Komenského, Za Mlýnem a Svisle vybaví nové učebny

Kromě toho mají tři školy šanci dosáhnout na dotace z takzvaných integrovaných teritoriálních investic Olomouckého kraje, které využívají finanční zdroje z více operačních programů. Aglomerace Olomouce, Prostějova a Přerova může po náročných přípravách získat významné částky na památky, školy, dopravu, životní prostředí či podporu zaměstnanosti.

„Pokud se nám podaří dotace získat, máme v plánu zrekonstruovat a vybavit učebny ve třech základních školách,“ podotkla vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

Základní škole Svisle by mohla dostat jazykovou a přírodovědnou učebnu, zmodernizovat dílny a rozšířit školní arboretum. Základní škola Komenského má projekt na digitální jazykovou laboratoř, experimentální učebnu pro výuku fyziky, chemie, biologie a environmentální výchovy. A počítá se tam i s venkovní třídou matematiky. A děti ze Základní školy Za Mlýnem by mohly mít víceúčelové venkovní učebny. To všechno by mělo přijít zhruba na 4 miliony korun – a výše dotace může činit až 90 procent.

Dílčí úpravy, kterou souvisí s možným čerpáním dotace, se už chystají na Základní škole Svisle. Rada města v listopadu odhlasovala, že v souladu s projektem dojde k přestěhování sochařského díla známého pod názvem Matčino srdce, které bylo vytvořeno v šedesátých letech dvacátého století.  Má své místo před školou, ale odtud se bude stěhovat kvůli stavbě rampy.

„Povinnou součástí projektu, který předchází žádosti o dotaci, je vybudování bezbariérového vstupu do školy. V průběhu roku 2017 by tam tedy měla vzniknout rampa v délce zhruba 7,2 metru a šířce 1,5 metru. Jako nejvýhodnější možnost pro umístění se nám jevilo místo, kde stojí plastika. Matčino srdce bude proto posunuto o kousek dál – do vedlejší travnaté plochy,“ vysvětlil Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..