S nástupem podzimu řidiči řeší otázku přezouvání pneumatik. Od dnešního dne je povinnost přezouvat dána zákonem, avšak i ten má svá specifika. S přicházející zimou jsou však spojeny i další nařízení, kterými je třeba se řídit.

Zákon ukládá povinnost mít na motorovém vozidlu kategorie M nebo N obuté zimní pneumatiky, a to od 1.  listopadu do 31. března. Povinnost platí pouze v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Pokud řidiči zákon poruší, může jim být uložena pokuta až do výše 2000 korun.

Další povinností řidičů je odstranit před jízdou ze svého auta námrazu a sníh. To platí pro čelní, zadní i boční sklo. Pokud vyrážíme na hory neměli bychom zapomenout na sněžné řetězy. Ty řidiči  musí mít jen na místech, kde jim to za povinnost ukládá dopravní značka. V Olomouckém kraji se tímto můžeme setkat pouze v obci Ramzová nebo Červenohorské sedlo.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..