Paraglidista havaroval v neděli kole 14 hodiny u Milenova. Se svým padákem zůstal viset na stromě v nepřístupném terénu, odkud ho hasiči vyproštovali téměř dvě hodiny.

„V neděli 20. listopadu 2016 bylo v 14:10 hodin oznámeno na operační středisko HZS Olomouckého kraje, že na stromě nedaleko obce Milenov na Hranicku havaroval paraglidista a se svým padákem visí na stromě,“ uvedla Vladimíra Hacsikova, mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Na místo proto ihned vyjeli profesionální hasiči z Hranic a dobrovolní hasiči z Milenova. Hasiči muže našli visícího na stromě zachyceného za padák poblíž polní cesty z Uhřínova na Hrabůvku. Velitel zásahu si na místo vyžádal ještě posilovou jednotku lezeckého družstva z požární stanice v Přerově.

Muže vyprostila až lezecká jednotka hasičů

Hasiči se cisternami nemohli dostat až přímo k paraglidistovi, proto zastavili asi 100 m od místa události a veškerý materiál, nastavovací žebříky a další potřebné věci vynosili do příkrého svahu. Pomocí nastavovacích žebříků zajistili muže na stromě a počkali na příjezd lezců. Ti se poté pustili do záchrany muže ze stromu. Na stromě si vytvořili kotevní bod a muže na lanech pomalu spustili dolů. Zdál se být nezraněn, přesto ho hasiči předali do péče zdravotnické záchranné služby. Ta jej pak po vyšetření na jeho vlastní žádost nechala na místě.

Svůj velice náročný zásah, který komplikoval jak svažitý terén, ve kterém museli hasiči pracovat, tak také nemožnost přijet až na místo události,  jednotky ukončily v 15:36 hodin.

Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..