Do potíží se dostaly tento týden desítky lidí v přerovských městských bytech. Z adresy Kojetínská 1827 muselo být vystěhováno 23 nájemníků kvůli štěnicím. A lidé z šesti pečovatelských domů a jednoho bytového domu zase řeší problém s legionellou, která se dostala do rozvodů teplé vody. Obě situace má radnice pod kontrolou. Pracuje se na odstranění parazitů i bakterie.

Štěnice – parazité, kteří se živí lidskou krví

V Kojetínské ulici se objevily štěnice už před časem. V domě opakovaně proběhla jejich likvidace formou postřiku, ale ten se ukázal jako neúčinný, neboť po poslední dávce byli obyvatelé opět pokousáni od parazitů, kteří se živí lidskou krví.

„Proto bylo třeba přistoupit k razantnějšímu řešení – vystěhovat lidi z domů do provizorního bydlení a jejich dům vyplynovat. Podle deratizátorů je to jediná možnost, jak se v daném případě štěnic zbavit,“ řekl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu.

Z Kojetínské ulice se proto nájemníci přestěhovali dnes ráno do blízké Husovy ulice – konkrétně do domu, který je v současné době neobydlený.  Do provizorních bytů si směli vzít jen jedno oblečení a základní hygienické potřeby, ostatní věci musely zůstat v jejich bytech.

I když se problém týká pěti městských bytů, dva dny teď budou muset nájemníci žít ve dvou bytech – s tím, že každá rodina dostala svůj pokoj k provizornímu užívání.

„Oba byty jsou vytápěny a teplá voda je pouze v jednom z bytů – má ale sloužit pro všechny. Protože si obyvatelé nebudou moci v náhradních bytech vařit, zajistili jsme jim teplý čaj po celý den a v poledne teplý oběd, který jim bude dovezen,“ doplnila Eva Pospíšilíková z oddělení bytové správy přerovského magistrátu.

Úředníci předběžně počítají s tím, že do svých bytů v Kojetínské ulici se lidé vrátí v pátek dopoledne.

Legionella opět řádí v domech s pečovatelskou službou

Další aktuální problém se týká bakterie zvané legionella, která se objevila především v domech s pečovatelskou službou. Pracovníci Zdravotního ústavu Ostrava odebrali v minulých dnech 21 vzorků teplé vody – a na sedmi adresách byly vzorky pozitivní na legionellu. Konkrétně se jedná o pečovatelské domy v ulicích Mervartova 9, U Strhance 13, Na Hrázi 32, Tyršova 68, U Žebračky 18 a Trávník 1. Problém je i v bytovém domě v ulici generála Štefánika číslo 6.

„Je důvodné se domnívat, že se bakterie nachází jak v přípravě teplé vody, tak i v rozvodech domů. Obyvatelé už byli poučeni, aby teplou vodu neužívali na sprchování. Běžně ji požívat mohou – legionella se totiž přenáší jen vdechováním par a aerosolů,“ vysvětlila Petra Hirschová z oddělení bytové správy přerovského magistrátu.

Problém je aktuálně řešen desinfekcí rozvodů. Následně bude třeba zajistit trvalou instalaci zařízení, která bude pravidelně dávkovat chemii do teplé vody tak, aby bylo množení bakterií trvale potlačeno. O postupných krocích budou nájemníci bytů informováni.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..