V roce 2018 by se měla začít budovat kanalizace, která pokryje odkanalizování přerovských částí Čekyně a Penčice. O tom, kudy kanalizace povede a jak se na ni budou obyvatelé napojovat, jednali projektanti a zástupci místních částí s občany.

Projektová dokumentace pro územní rozhodnutí na odkanalizování dvou přerovských místních částí – Čekyně a Penčic – by měla být hotova do konce roku. Projektovou přípravu až do fáze stavebního povolení zaplatí ze svých peněz město. Investorem, vlastníkem a také provozovatelem nově vybudované kanalizace, včetně čistírny odpadních vod, by se následně měly stát Vodovody a kanalizace Přerov.

Kanalizace patří mezi nejsložitější sítě, v mnoha obcích se však buduje až úplně nakonec. Stejně tak je tomu i v Čekyni a Penčicích. Obyvatelé se proto budou muset připravit na značný zásah do komfortu bydlení.

Chodníky vrátí do původního stavu, silnice se dočkají opravy

Občany mimo jiné zajímalo, jestli v souvislosti s výstavbou kanalizace budou opraveny i silnice, které stavba nevyhnutelně musí poškodit.

„Krajské komunikace a hlavní cesty budou opraveny, chodníky uvedeme do původního stavu,“ uvedl Jiří Raba z Odboru investic města Přerova.

„Místní výbor by si měl vyšetřit část financí z rozpočtu. Další prostředky by mělo uvolnit město a po dokončení kanalizace by se měly provést rekonstrukce. Do té doby navrhuji neopravovat místní komunikace ani chodíky,“ doplnil zastupitel Radek Pospíšilík.

Chatové oblasti napojeny nebudou

V okolí Čekyně i Penčic jsou také chatové oblasti, některé z objektů jsou zasídleny nastálo. Tyto části však odkanalizovány nebudou. Hlavním důvodem je technický stav objektů a také finanční náklady na vybudování kanalizace v odlehlých částech.

Problematické jsou však i jiné části projektu. V Čekyni je to například ulice Pod Borošínem.

„Je to jedno z nejproblematičtějších míst, rozkopat ulici Borošín nechce ani zadavatel, ani projektant. Jediná možnost je vedení spodem v úzkých parcelách na břehu potoka. Potok nebude zatrubněn, kanalizace by se tam měla vlézt,“ komentoval lokalitu projektant Petr Matuška.

Pro zpracování projektové dokumentace je termín stanoven do konce 02/2017 včetně vydání územního rozhodnutí. Stavební povolení by mělo být vydáno do konce července 2017. Také jednání s vlastníky pozemků a nemovitostí by měla proběhnoutv příštím roce.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..