Projektová dokumentace pro územní rozhodnutí na odkanalizování dvou přerovských místních částí – Čekyně a Penčic – by měla být hotova do konce roku. Projektovou přípravu až do fáze stavebního povolení zaplatí ze svých peněz město. Investorem, vlastníkem a také provozovatelem nově vybudované kanalizace, včetně čistírny odpadních vod, by se následně měly stát Vodovody a kanalizace Přerov. Samotná kanalizace by se měla začít budovat v roce 2018. Ještě letos se ale setkají projektanti i úředníci s majiteli domů, které budou napojeny na novou síť. Chtějí je seznámit s trasou kanalizace a znát i jejich připomínky.

„Součástí nové oddílné kanalizace budou i přípojky – odbočky ke všem objektům, které budou ukončené před hranicí soukromých pozemků připojovací šachtou. A právě návrh trasování jednotlivých větví kanalizace bude předmětem veřejného projednávání,“ uvedla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Občané z Penčic mají jednání naplánováno na úterý 8. listopadu od 16 hodin v Pohostinství U kapličky, lidé z Čekyně se sejdou s projektanty a úředníky ve středu 9. listopadu rovněž od 16 hodin v místní sokolovně.

Kanalizace chybí také v Lýskách

Město Přerov je složeno ze třinácti místních částí. Kanalizace chybí ve třech z nich – kromě Čekyně a Penčic jsou poslední na řadě ještě Lýsky.

„Vybudování dosud chybějící infrastruktury pro odvádění odpadních vod v místních částech Přerova je součástí strategického plánu města. Odkanalizování Čekyně a Penčice, které nás aktuálně čeká, by mělo přijít na 65,5 milionu korun. Na finančně náročnou akci je možno čerpat dotaci od státu – žádat o ni budou zástupci společnosti Vodovody a kanalizace Přerov,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Na vybudování kanalizace čekají místní obyvatelé už desítky let. Dlouhodobě už poukazují na to, že splašková voda z domácností putuje do potoku Olešnice a znehodnocuje ho. Povolení k vypouštění odpadních vod do povrchových vod končí Olešnici k 31. prosinci roku 2018.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..