Sochařské dílo Ivana Theimera, které donedávna charakterizovalo prostor bývalé kašny u Hané našly nové místo pod městskými hradbami. V těchto dnes probíhá jejich instalace nedaleko sochy Neptuna, který se sem rovněž přestěhoval z jiné části města.

Autorem plastiky s rostlinnými motivy je akademický sochař Ivan Theimer, který je rovněž podepsán pod známou olomouckou Arionovou kašnou. Přerovskou kašnu vytvořil Theimer na konci šedesátých let minulého století, pořizovací cena tehdy činila 60 tisíc korun. Jednalo se o jedno z jeho prvních děl. Keramické plastiky symbolizují rostlinné motivy – například makovici, peckovici, bukvici a malvici. 

Přestože radní uvažovali o revitalizaci kašny a jejího okolí, z plánu nakonec sešlo. „V nádrži je instalováno zařízení s fontánou, která není několik let v provozu. Celý objekt je situován v zatravněném terénu bez jakékoliv vazby na okolí, bez možnosti posezení, navíc je opatřen zábradlím pochybné kvality. Povrch soklu je vlivem povětrnosti značně narušen, stejně jako povrch nádrží. Celý tento prostor působí velmi zanedbaně,“ uvedl v době, kdy se o renovaci uvažovalo Pavel Gala z přerovského magistrátu.

Dnes na místě bývalé kašny není ani památky po tom, že by tu podobné dílo kdy existovalo. Theimerovy sochy jsou přestěhovány do prostoru městských hradeb a objekt kašny zarovnán s okolním terénem. Demolice a úpravy vyšly na 2,2 milionu korun.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..