Tam, kde se dnes říká „Nad Zbružovým“, ležela před více než 5 tisíci let pravěká osada. Právě tady lidé žili v chatrčích ze dřeva a hlíny, a právě tady našli archeologové hrob rituálně pohřbené ženy z pozdní doby kamenné. Nahlédnout do historie teď budete moci díky výstavě Muzea Komenského v Přerově, která začíná 15. listopadu.

„Návštěvníci  budou mít možnost seznámit se nejen s předměty, dokumentující každodenní život obyvatel hradiska nad Moravskou branou, ale také s podobou a interiérem jednoho z obydlí, dále pak modelem důmyslného opevnění osady a ojedinělou zajímavostí  jistě bude možnost pohlédnout do autenticky kresebně zrekonstruované tváře jedné z obyvatelek pravěké osady, jejíž hrob byl jako jediný na lokalitě objeven a prozkoumán, uvádí výstavu Aleš Drechsler z Muzea Komenského.

Představena bude i pestrá škála řemesel a výrobních činností, kterými se ve druhé polovině 4. tisíciletí př. n. l. zabývali osadníci na Hlinsku – zejména to bylo kamenářství, na kterém byla založena prosperita hradiska, ale též hrnčířství, kosťařství, textilnictví nebo litectví mědi.

Domy z proutí a hlíny – jak vypadalo bydlení před 5 tisíci lety?

Lidé zde žili v obydlích ze dreva a hlíny. Z trámu sroubili základní konstrukci, pole mezi trámy osadili tyčovinou, na kterou upevnili proutěné výplety, na které posléze nanášeli mazaninu v několika vrstvách. Nejméně 2x ročně malovali stěny vápnem. Na horním rámu byl krov a střecha ze slámy, bez komínu. Uvnitř bylo topenište, pec, a zásobnice.

Výstava poprvé představí veřejnosti lokalitu středoevropského významu, o které se mezi veřejností zatím mnoho neví. Výstava bude návštěvníkům přístupná ve velkém výstavním sále přerovského zámku do 12. března 2017.

hlinsko

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..