Oslava Dne architektury proběhla v sobotu 1. října i v Přerově. Architektonická procházka vedla po současných i bývalých obchodních domech. Zajímavosti a historii návštěvníkům představil architekt Jan Horký.

Procházka po architektonických zákoutích přerovských obchodních domů začala na Náměstí TGM, kde nemohla chybět zmínka o obchodním domě Vrba a Pražák nebo o rohovém domě, který náměstí otevírá ve směru od Mostní ulice. Architekt Jan Horký představil padesátce účastníků historii obou domů a upozornil na zajímavé architektonické prvky.

Pamětníci vzpomínali na zašlou slávu Avionu

Procházka pak vedla k bývalému obchodnímu domu Jordán, dnes známějšímu jako Avion. „Dům, který byl vystavěn pro účely obchodního domu, zabírá relativně úzkou parcelu, na kterou bylo potřeba vměstnat služby i zázemí. Jak si můžete všimnout na historických fotografiích, drogerie byla v domě snad už od jeho počátku,“ upozorňoval Horký.

Návštěvníci stoupají po schodech do současné restaurace, která zabírá místo dřívější slavné kavárny Avion. Je čas na chvilku vzpomínek. Nejeden z návštěvníků Dne architektury tu totiž prožil mnoho hudebních večerů. „V sobotu tu vždy bývala živá hudba. Hrávala tu Synkopa i Krab, to bývalo v roce 1959. Bývala to šmrncovní kavárna pro lepší společnost,“ vzpomíná jedna z návštěvnic. „Přitom jsme tam celý večer seděli u decky bílého vína a nikdo nás nevyháněl. Kamarád navíc bydlel ve vedlejším vchodě a když jsme dostali hlad, nejednou jsme ho poslali domů, aby od maminky přinesl topinky s česnekem,“ směje se další z pamětnic.

Zašlou slávu však dnes prostory restaurace připomenou jen velmi pozorným návštěvníkům. Vyvýšený balkon pro kapelu dnes slouží jako skladiště a elegantní interiér trpí zásahem dob minulých. Povede se někdy eleganci tohoto místa vzkřísit?

Baťův obchodní dům na cestě časem

Další zastávkou byl obchodní dům Baťa, který svému účelu stále slouží. Stejně jako ostatní baťovské domy, i tento se skládal z několika pater, z nichž přízemí sloužilo jako prodejna, první patro pro služby, jako byla manikůra nebo správkárna bot. Následující patra pak sloužila jako svobodárny pro ženy a muže, zaměstnance podniku.

V COWorkingu, který zabírá první patro budovy proběhla prezentace s fotkami, která představila nejen specifika jednotlivých staveb, ale také historické fotografie, architektonické plány a proměny budov v průběhu času. Právě ty si mohli návštěvníci prohlédnout při procházce neveřejným traktem baťovského objektu, který dnes slouží pro soukromé bydlení.

Velmi povedená akce pokračovala do nově otevřené Galerie Přerov, kde si návštěvníci prošli zázemí budovy. Večerní program pak vyplnilo promítání filmu Lidský rozměr.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..